Si a la teva casa vols obrar, pel març has de començar

La dita descriu la conveniència de començar les obres de cara al bon temps. No sabem quan arribarà, metafòricament parlant, i des del punt de vista de la pandèmia, el “bon temps”. Potser serà a l’estiu o potser a la tardor, però sembla que no ha d’anar molt més enllà. Si teniu projectes, és el moment de posar-vos’hi, per tal de tenir la “casa” preparada a l’estiu.

Esperem que el món després de la Covid (o amb una Covid controlada) sigui millor que el que teníem fa un any. Això dependrà de tots nosaltres. Us portem tres articles en els quals ens hem permès de fer una mica de futurologia. Addicionalment als canvis que ja s’estan produint en el món de la Salut, es preveuen canvis en els mons laboral i educatiu, en la vida social, en la llar i les ciutats i en la relació entre els països. A on haurem de vigilar més, si volem anar endavant i no enrere, és en protegir i ampliar els nostres drets.

A la secció de menjar us portem una activitat que podeu fer tant a casa com fora: tastar oli d’oliva. I és que no creiem que les tradicions culinàries canviïn gaire després de la Covid. Potser tampoc volem que ho facin; tots tenim ganes de gaudir de la gastronomia i dels restaurants com abans. A la recepta us portem l’orada a la sal, amb un raig d’oli verge d’oliva per sobre, per descomptat. I el que fa a l’excursió, anirem fins al Turó de l’Home des d’on, si el dia ho permet, es pot veure Mallorca.

Quant a commemoracions, el 3 de març és el dia Mundial de la Naturalesa, el 8 el dia Internacional de la Dona, el 20 el dia Mundial de la Felicitat, el 21 el dia Mundial de la Poesia i el 27 el dia Mundial del Teatre. El 19 de març és Sant Josep, el dia del pare.

Astronòmicament parlant, es podrà veure Mart durant les primeres quatre hores després de la posta del sol i, prop de la matinada, Mercuri, Júpiter i Saturn. En canvi no es podrà veure Venus. El dia 6, Mercuri i Júpiter estaran a només 0,6 graus de distància. Amb telescopi, només es podrà veure Urà i a molt baixa altura.

Hi haurà la pluja de meteorits, Gamma-Nòrmids, activa entre el 25 de febrer i el 28 de març, amb un màxim el dia 148, amb uns 6 meteors per hora. Són de velocitat mitjana i més brillants de mitjana. És millor observar-la a mitjanit perquè és quan el radiant arriba a una elevació raonable.

Es podrà observar el cometa C/2020 R4 (ATLAS) a les constel·lacions de l’Àguila i Capricorn, amb una magnitud prevista de 10.

Podem seguir observant, a primeres hores de la nit, el grup d’estrelles brillants de les constel·lacions d’Orió (Rigel i Betelgeuse), Taure (Aldebaran), Auriga (Capella), Gemini (Càstor i Pòl·lux), Ca Menor (Sírius) i Ca major (Proció). A mesura que avanci la nit podem observar Regulus a Lleó, més tard Spica a Verge i Arcturus a Bootes i prop de la matinada el triangle d’estiu (Deneb, Vega i Altair a Cigne, Lira i Àguila).