Qui sembra pel febrer, collita té

Al febrer, al camp se sembren els cereals que es colliran al juny i al juliol, i a l’horta se sembra la pastanaga, el rave i la patata primerenca. La dita és de pagès, però enguany li donem un sentit molt més ampli. I és que, segons el que sembrem avui, tant pel que fa a la Covid, com pel que fa a les eleccions (si és que les mantenen), tindrem una collita o altra.

A molts de nosaltres la situació de la pandèmia se’ns està fent molt pesada i ens està afectant emocionalment. A l’espai de Salut us hem portat unes tècniques per millorar l’estat d’ànim. Són tècniques molt senzilles que podem portar a la pràctica nosaltres mateixos.

A l’espai de la Llar seguim un mes més amb un dels estils arquitectònics que tenim amb nosaltres. Amb les limitacions a la mobilitat, és un bon moment per posar la mirada cap al que tenim més a prop, com ja vam veure amb el Modernisme i el Noucentisme en les edicions anteriors. Aquest cop us portem moltes de les obres del Romànic que tenim a les nostres poblacions.

A l’espai de Menjar us parlem de l’origen de la cuina catalana. Donem per fet que molts dels ingredients habituals han estat amb nosaltres des de sempre, i res més allunyat de la realitat. La nostra cuina és una fusió de diferents cuines, des de l’origen de l’oli al del tomàquet. I ara, amb més temps per cuinar, ho volem posar en relleu. Per altra banda, com que pensem que ja hem tingut temps per baixar els torrons, ens hem permès de portar-vos la recepta de la crema catalana.

Al febrer, al camp se sembren els cereals que es colliran al juny i al juliol

Esperem que ben aviat es permeti la mobilitat entre municipis i pugueu visitar les diferents excursions que us hem anat proposant. Aquest mes us portem als Refugis del Montseny.

Pel que fa a celebracions, el dia 2 és la festivitat de la Candelera, que cau just al mig de l’hivern, el 4 de febrer és el Dia Mundial de la lluita contra el Càncer, el dia 14 és Sant Valentí i el dia 28 és el Dia Mundial de les Malalties Rares.

Astronòmicament parlant, dels planetes visibles només es podran veure Mart a la primera part de la nit, i Mercuri a la matinada durant la segona meitat de mes. No es podran veure Venus, que es creuarà amb el Sol el dia 20, ni Júpiter i Saturn, que s’hi han creuatrecentment.Amb telescopi, Urà es podrà veure a Àries durant la primera meitat de la nit i Neptú a Aquari a començaments de la nit.

Hi haurà la pluja de meteorits Alfa Centàurids, actius entre el 31 de gener i el 20 de febrer, amb un màxim el dia 8, amb uns 6 meteors per hora (poden arribar a 25). Són de velocitat mitjana i brillants.

A falta d’altres esdeveniments per a aquest mes, volem destacar una regió molt interessant d’estrelles brillants. Inclou l’anomenat Triangle Hivernal que formen Sírius, Procyon i Beltelgeuse (la primera, la setena i la novena estrella més brillants del cel nocturn), i passen per Pollux, Castor, Capella, Aldebaran i Rigel. Del Triangle Hivernal, Sírius i Procyon són brillants tant per la seva brillantor intrínseca (Sírius és 25 vegades més brillant que el Sol), com per la seva poca distància a la Terra.

Així, Sírius està a “només” 8,6 anys llum i Procyon a 11,41 anys llum (l’estrella més propera, Proxima Centauri, està a 4,22 anys llum). Betelgeuse està més lluny, a 640 anys llum. La seva brillantor és deguda al fet que és una supergegant vermella. Si la posessim en lloc del Sol, la seva superfície podria arribar fins a Júpiter. De fet, Betelgeuse seria l’estrella més brillant del cel nocturn si l’ull humà pogués veure totes les longituds d’ona de la radiació. Rigel és la sisena estrella més brillant.

És també una supergegant, com Betelgeuse, i es calcula que té una potència de quaranta mil vegades el Sol. També està lluny, es calcula que a 773 anys llum. Rigel i Betelgeuse les podem trobar a la constel·lació d’Orió, el caçador. A aquest caçador el segueixen dos gossos, les constel·lacions Ca Major, a on hi podem trobar Sírius, i Ca Menor, a on hi podem trobar Procyon. Les altres estrelles d’aquesta regió són Castor i Pòl·lux, a la constel·lació dels Bessons, Aldebarán a Taure i Capella a Auriga.