“No tinc un nas petit, és veritat. Gran? Potser. Però per què hauria de ser petit? El que és petit és mediocre. Si hagués tingut el nas petit, hauria fet tot el possible per augmentar-lo. Però ja que és gran, he decidit fer-ne una virtut. És una part de mi mateix, i jo l’estimo com es mereix. No tinc por de les burleries dels altres, perquè sé que la meva personalitat és més gran que el meu nas.”

És la resposta de Cyrano de Bergerac al Comte de Guiche, en l’adaptació de Josep Maria de Segarra. És així com hauríem de prendre’ns les nostres característiques físiques: acceptant-les i sentint-nos orgullosos.

Amb tot, n’hi ha algunes que ens convé millorar, no només per tenir un millor aspecte, sinó també perquè estan íntimament relacionades amb la nostra salut. Ens centrarem en tres: la pell, els ulls i la posició corporal.

Si volem tenir una pell bella, primer de tot hem de cuidar bé el nostre cos. Una de les millors pràctiques és mantenir-nos ben hidratats. Beure prou aigua. La segona cosa a fer és mantenir una dieta saludable i equilibrada, amb aliments rics en antioxidants, vitamines i minerals. La tercera és descansar prou i la quarta és reduir l’estrès. I també cal no castigar-lo, ni amb tabac ni amb excessos d’alcohol o d’altres substàncies nocives.

Podem complementar-ho amb una crema hidratant per mantenir la pell més suau i flexible. La netedat és important per prevenir l’acumulació de brutícia, oli i bacteris que poden arribar a causar problemes a la pell. Es pot fer una neteja dos cops al dia si s’utilitza un producte suau. I es pot recórrer a l’exfoliació per ajudar a eliminar les cèl·lules mortes de la pell un cop a la setmana. Per altra banda, tot i que avui en dia hi ha molta més consciència sobre els perills de la llum solar, cal recordar la necessitat de protecció solar (d’almenys 30 de SPF) per prevenir danys a la pell i disminuir l’aparició d’arrugues i taques.

La pell pot donar molta informació sobre la salut general d’una persona. Per exemple, una pell seca pot ser senyal de deshidratació, malnutrició o d’alguna malaltia de la pell. Si és grassa, o té porus dilatats, pot ser-ho de desequilibri hormonal, estrès o dieta desequilibrada. Una pell pàl·lida pot indicar manca de ferro o desnutrició, i una pell groga o blava, falta d’oxigenació per problemes respiratoris o circulatoris.

Diuen que els ulls són el mirall de l’ànima. I també són el mirall de la nostra salut. Uns ulls sans (i bells) tenen un blanc net i brillant, sense cap mena de taca o coloració, una superfície de la còrnia clara, una pupil·la simètrica que respon a la llum i un iris simètric i uniforme. Com en el cas de la pell, per tenir-los sans cal una dieta equilibrada, descansar bé i evitar l’estrès.

En particular, els aliments rics en vitamines C i E poden ajudar a mantenir uns ulls sans. Cal mantenir una higiene adequada, netejant les mans abans de tocar-los i cal protegir-los de la llum solar. Per altra banda, és convenient no passar massa hores davant de pantalles, per evitar fatiga ocular, ulls secs i irritació.

Hi ha alguns senyals d’alerta. Canvis en la pupil·la que no segueixen els canvis de la llum, poden ser signe de pressió alta, drogues o alcohol, o, fins i tot, lesions cerebrals. Els moviments anormals també poden tenir a veure amb un problema neurològic. I la vermellor o inflamació poden indicar conjuntivitis infecciosa o al·lèrgica.

La posició corporal és el tercer indicador de la salut que tractarem en aquest article. Estem acostumats a identificar els estats d’ànim segons la posició del cos, els seus moviments i l’expressió facial. Una persona dempeus amb les mans a la cintura i somrient pot indicar felicitat, mentre que una asseguda amb les espatlles caigudes i les mans penjant i la mirada cap a baix pot indicar tristesa. De vegades, pot passar que una posició corporal que hauria de ser puntual, com per exemple estar amb les espatlles tensades per estrès o els músculs tensos per irritació, es prolonga en el temps. Aleshores, és habitual que el cos s’acabi quedant alguna d’aquestes posicions insanes com a normals.

Una posició corporal saludable implica una postura recta, relaxada i equilibrada, amb una distribució adequada del pes corporal. Una mala postura no només és símptoma, també pot afectar a la nostra salut. Entre altres efectes, pot desgastar la nostra columna vertebral i causar dolors de coll i espatlles. Per millorar-la podem fer algunes coses. Per un costat, podem ser més conscients durant les activitats diàries i evitar les males posicions. Això és especialment important en aquelles en les quals estem moltes hores, com podria ser treballar vuit hores davant d’un ordinador. Per altre costat, podem mantenir-nos actius, sobretot practicant esport. En aquest sentit, podem incorporar exercicis que enforteixin determinades musculatures, especialment les del tronc. També ajuda a mantenir una bona postura tenir un pes ideal, així com portar un calçat còmode i de taló baix. Amb tot, en algunes ocasions, pot existir una malaltia de base (artrosi, lesions…) que dificulti mantenir una bona posició.

Cyrano, en l’escena del duel amb Valvert, expressa: “Que la bellesa sigui admirable, com una rosa, o una espasa ben forjada! Però que la bellesa, encara que la valoro, no sigui el més important. Hi ha altres coses al món, més urgents, més importants. La veritat, per exemple. Els somnis. Els records. L’amor fraternal. Els sentiments del cor…”. En aquesta època de selfies, si no volem ser esclaus de la imatge, podem fer com Cyrano, i valorar més el contingut que la forma.