La bellesa està en els ulls de qui mira

La frase és una dita popular. Expressa la idea que la percepció de la bellesa és subjectiva i varia d’una persona a una altra. Li dediquem aquesta edició. A l’article de Salut us parlem de Bellesa i Salut. Al de la Llar, us portem el número auri o número diví, amb “Bellesa 1,618”. Al de Menjar us parlem de l‘estètica dels plats arreu del món”. A l’excursió visitem la besàvia de totes les campanes i a la recepta us parlem de l’Idiazabal.

Quant a commemoracions, el 7 d’abril és el dia Mundial de la Salut, el 8 és el dia Internacional del Poble Gitano, l’11 el dia Mundial del Parkinson, el 23, Sant Jordi, i també el Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor, el 25 la Diada del País Valencià, el 27 el dia de la Mare de Déu de Montserrat i el 29 el dia Internacional de la Dansa.

Astronòmicament parlant, podrem veure Mercuri a meitat de mes, prop de l’horitzó oest, Venus durant tot el mes a primeres hores de la nit i Mart a primeres hores de la nit a Bessons. Saturn només serà visible entre les llums del crepuscle del matí a Aquari. Júpiter no serà observable en estar en conjunció amb el Sol el dia 11. Amb telescopi només es podrà veure Urà a primeres hores de la nit a Àries. Neptú no serà observable per estar aparentment massa prop del Sol.

Es podrà veure la pluja de meteorits Lírids, activa entre el 14 i el 30 d’abril, amb un màxim el dia 22, i uns 18 meteors per hora. Són de velocitat mitjana i més brillants de mitjana. Estan associats al cometa C/1861 G1, que té un període al voltant del Sol de quatre-cents quinze anys (la pluja d’estels és deguda al pas de la Terra per les restes del pas del cometa). És la pluja actual de la qual es té una constància més antiga, des del 687 aC.

També es podrà veure la pluja de meteorits Pi Púppids, activa entre el 15 i el 28 d’abril, amb un màxim el dia 23. No s’ha fet una previsió de la quantitat de meteors per hora. Són de velocitat molt ràpida i més brillants de mitjana. Estan associats al cometa 26P/Grigg-Skejellerup. En els dos casos s’ha de tenir en compte que la Lluna estarà molt brillant, entre quart creixent i plena.

Els cometes que han estat visibles els darrers mesos (C/2022 E3, C/2022 V2 i C/2022 A2 (PANSTARRS)) s’aniran allunyant de la Terra, baixant la seva magnitud fins a la desena.