Pel mes de febrer, treu la flor l’ametller.

Us heu preguntat mai perquè l’ametller floreix al bell mig de l’hivern? La majoria de les plantes floreixen a la primavera, quan la situació climatològica és més favorable i és més fàcil obtenir nutrients. Resulta que aquest avançament de l’ametller, és una defensa davant dels estius massa secs del clima mediterrani. Fent-ho així, les ametlles ja estan madures entre juny i juliol, i, aleshores, l’arbre no necessita aigua addicional per fer-les créixer. Per altra banda, els hiverns no solen ser intensos, i les flors acostumen a sobreviure aquest període. Si un any hi ha gebrades intenses, en poden perdre les flors, però l’arbre, per evolució natural, té clar que prefereix aquest risc al risc de morir per sequera.

Per aquesta edició hementrevistat al Roger Mas, que té un concert programat al Teatre Ateneu de Sant Celoni, amb el seu darrer disc, “Parnàs”, i a l’Agnès Mateus i al Quim Tarrida, que ens porten el seu “Rebota rebota y en su cara explota” al Teatre Auditori de Llinars A l’Excursió podreu visitar El Castell de Burriac. A Salutus parlarem de les floridures, al menjar i a la llar, i dels riscos que poden representar. A Menjar us parlarem dels calçots, amb unarecepta de calçots arrebossats. I a la Llar, us parlarem de la Seguretat a la casa per als més menuts.

Respecte a les celebracions tenim el Carnestoltes, o Carnaval. És una celebració pertanyent al calendari lunar. Per aquest motiu és una festa mòbil, que se celebra set setmanes després de la primera lluna plena, un cop passat el solstici d’hivern. Se celebrarà entre el 20 de febrer (dijous gras) i el 26 de febrer (dimecres de cendra, o enterrament de la sardina).

Sant Valentí és el 14 de febrer, considerat, en molts països, com el dia dels enamorats, perquè es creia que era el dia en què les aus triaven parella.

El dia 2 de febrer és la festivitat de la Candelera, i és just al mig de l’hivern. És un moment per observar els elements de la natura i preveure si el fred hivernal s’ha acabat, o no. Tradicionalment era el dia per desmuntar el pessebre i, per tant, el moment en què es dóna per tancat el cicle de Nadal.

El 4 de febrer és el Dia Mundial de la lluita contra el Càncer. El dia 28 de febrer és el Dia Mundial de les Malalties Rares.

Astronòmicament, es podrà veure Venus, a primeres hores de la nit, prop de l’horitzó. A l’alba es veuran Mart, Júpiter i Saturn. Al vespre es podrà veure, amb dificultat Mercuri. Ja amb telescopi, Urà es podrà veure a les primeres hores de la nit. Neptú no serà visible. Es podrà seguir observant el cometa C/2017 T2 (PANSTARRS), durant tota la nit, a Perseu, amb magnitud 8.