Ens trobem en ple estiu, i el juliol obre les portes a les temperatures més altes de l´any. La calor fa que mudem una mica els hàbits culinaris. Les receptes canvien, venen de gust plats més fresquets i que no requereixen passar gaire estona als fogons. A l´hora del sopar en especial, després d´unes hores de xafogor, s´agraeixen preparacions ràpides. Això però, no ha d´anar associat a menjar el primer que trobem a la nevera. Per exemple, un paté de qualitat untat en un bon pa, pot convertit aquesta senzilla menja en un mos gourmet.

El paté tradicional és una preparació confeccionada amb una mescla de diferents aliments, dels quals una tercera part és fetge d´oca, ànec o porc. En el moment de l´elaboració, tots els ingredients es piquen i couen junts, i d´aquest procés en resulta una pasta cremosa amb prou consistència per a ser escampada fàcilment, a la que s´afegeixen diversos condiments que aportaran sabor i aroma.

En general, el paté s´associa al porc, aus de corral i animals de caça, però també existeix paté de peix i de marisc.

Encara que comparteixen elements comuns, com alguns ingredients, el paté i el foie gras són productes diferents. El foie gras s´elabora exclusivament amb fetges d´oca o d´ànec que han estat engreixats a propòsit i de forma artificial.

Spanish tomato toast pan tomaca or tostadas con tomate closeup on the wooden board on the table. Horizontal top view from above

Una bona alternativa al d´origen animal és el paté vegetal, preparat amb productes que ens ofereix la natura.Per les seves característiques, (els vegetals són més tous que la carn), necessiten un tractament diferent per aconseguir fermesa. Per aquest motiu es barregen amb altres ingredients més sòlids, com fruits secs, que són aliments rics en greixos saludables, i, al mateix temps, ajuden que el paté no s´assequi. És habitual que també s´afegeixin espècies i herbes aromàtiques.

Les avantatges nutricionals d´aquest tipus de paté varien segons sigui la seva composició, però certament són molt nutritius. Aporten minerals, vitamines, i fibra dietètica, a la vegada que ajuden a millorar la flora intestinal. Resulten molt adients per a complementar dietes vegetarianes i veganes en les que hi pot faltar l´aportació de certs nutrients, que, en bona part és possible compensar prestant atenció a les proteïnes vegetals. En qualsevol cas, en tot estil de dieta és aconsellable incloure paté vegetal per augmentar la ingesta de micronutrients, en general.

Per la seva textura, sabors i colors diferents, els patés vegetals són tot un món, i un bon recurs gastronòmic per a l´hora del aperitiu. També poden resoldre un esmorzar, berenar o sopar ràpid, ja sigui untats en pa o farcint un entrepà. Avui dia al mercat trobem moltes varietats de paté vegetal, però si busquem un aliment el més saludable possible, caldrà defugir de conservants, colorants i altres additius afegits que no serveixen per a millorar el producte.

Preparar aquest tipus de paté a casa és senzill i ràpid. La base seran verdures, llegums, fruits secs o llavors, tots ells aliments presents a la dieta mediterrània. Gaudirem de la qualitat i beneficis saludables de productes d´origen cent per cent vegetal, i endemés el paté tindrà la seva pròpia personalitat. Una vegada elaborat, el passarem a un pot de vidre hermètic. S´han d´evitar envasos de material plàstic perquè absorbeixen olor i greix. En mancar de conservants, caldrà guardar-lo a la nevera i consumir en pocs dies. El paté no suporta bé la congelació.

Pel que fa a la llavor de gira-sol, coneguda popularment com a “pipa”, la trobem a la venda en diferents formats. Sencera: natural, amb sal afegida, torrada o fregida. O bé crua sense closca, que resulta ideal com a ingredient d´una amanida, entre d´altres usos.

Aquesta llavor és rica en àcids grassos de bona qualitat i posseeix un alt índex de calci. També conté àcid fòlic i fòsfor. Pel seu contingut en magnesi i potassi està especialment recomanada a aquelles persones sotmeses a una activitat física important i als esportistes. Altrament, és font de vitamina E, un dels antioxidants més potents: alenteix el procés d´envelliment de la pell, té efectes beneficiosos sobre el funcionament del sistema nerviós i enforteix l´immunològic.

Per aprofitar bé tots els seus beneficis, i que resulti una menja saludable, no pas un snack ultra processat, les llavors de gira-sol han de consumir-se al natural, es a dir, crues, o només torrades sense sal afegida. Les que es presenten fregides, caramel·litzades o amb l´addició de saboritzants, s´haurien de prendre tan sols de forma esporàdica.

************************************************************************

Recepta

PATÉ VEGETAL DE LLAVORS DE GIRA-SOL

 • Ingredients
 • – 100 grams de llavors de gira-sol crues, pesades sense closca
 • – 50 ml. d´oli de gira-sol
 • – 1 tros de ceba dolça
 • – 1 gra d´all petit
 • – 1 culleradeta d´herba Maria Lluïsa assecada (o altre aromàtica del vostre gust)
 • – Uns brots de cibulet
 • – Beguda vegetal de soja
 • – Pebre, sal d´herbes o negre
 • Elaboració
 • 1.- Traieu la pell de la ceba i l´all. Piqueu-ho plegat fins a quedar gairebé com una pasta
 • 2.- Esmicoleu amb els dits l´herba aromàtica assecada.
 • 2.- Poseu les llavors de gira-sol i l´oli al vas del túrmix.
 • 3.- Aboqueu la beguda vegetal de soja en la quantitat justa per a cobrir les llavors.
 • 4.- Incorporeu l´herba aromàtica i salpebreu al vostre gust.
 • 5.- Tritureu fins aconseguir una pasta llisa, de textura consistent. Si resultés molt espessa clarifiqueu-la amb una mica més de líquid.
 • 6.- Incorporeu una cullerada de la picada de ceba i all. Mescleu molt bé i passeu-ho a un recipient de vidre proveït de tapa.
 • 7.- Renteu els brots de cibulet, talleu-los a trossets i escampeu-los per sobre del paté.
 • 8.- Tot seguit, tanqueu el recipient i refrigereu-lo almenys dues hores.
 • 9.- Atès que el paté s´assaboreix més bé a temperatura ambient, caldrà treure´l de la nevera una estona abans de consumir-lo.

AL JULIOL, NI COL NI CARAGOL