La veritat us farà lliures

La frase apareix en l’Evangeli de Sant Joan. Expressa que, quan siguem honrats i sincers, i visquem en la veritat, estarem alliberats de la ignorància, la mentida i l’engany. La veritat és un valor fonamental en moltes tradicions i cultures diferents. En el Budisme, per posar un altre cas, “la veritat és el camí que condueix a la fi del sofriment”. Dediquem aquesta edició a la veritat.

A l’article de Salut us portem “Menjar-se una casa”, a on expliquem quines són les peces que realment utilitza el nostre cos quan ingerim un aliment. Al de la Llar, us portem “La veritat dels materials” a on us exposem quins són naturals de debò i quins són còpies. Al de Menjar us parlem de “La veritat amagada als plats”. A part d’ingredients, porten cultura, tradició i història personal. A l’excursió visitem la Serra Llarga dels pinyons de la Peirana i a la recepta us portem el secret ibèric amb llàgrima d’Idiazabal i albergínia.

Aquest mes tenim diversos dies reivindicatius: El dia 1 de maig és el Dia Internacional dels Treballadors. El 3 és el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. El 17 és el Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia. També tenim diverses commemoracions. El 8 de maig és el Dia Mundial de la Creu Roja i el dia 9 és el Dia d’Europa.

Astronòmicament parlant, Venus i Mart es podran veure a primeres hores de la nit. Saturn i Júpiter es podran veure al final de la nit, de la mateixa manera que Mercuri, però aquestnomés a final de mes. Amb telescopi es podrà veure Neptú, la segona meitat de mes i a darreres hores. Urà no serà observable (estarà en conjunció amb el Sol el dia 9).

Aquest mes no hi ha cap pluja de meteors destacable. Pel que fa a cometes, només hi ha el 237P/LINEAR, amb una magnitud que, com a molt, pot arribar a la 10.