És en els moments de decisió que es forma el teu destí.

La frase és de Tony Robbins, un escriptor i orador motivacional molt conegut als Estats Units per la seva presència als grans mitjans de comunicació (com Time, Newsweek, Fortune, Forbes…), pels seus llibres d’autoajuda i per les múltiples i diverses personalitats a les quals ha aconsellat i acompanyat (com Mikhaïl Gorbatxov, Bill Clinton, Nelson Mandela, Donald Trump, Michael Jordan, Andre Agassi…).

L’edició d’aquest mes la dediquem precisament a les decisions. A cada moment n’estem prenent, de petites i de grans. Totes elles són les que, en gran part, acaben definint la realitat en la qual vivim. Així, a la secció de Salut, en l’article “Decidir per nosaltres mateixos”, us parlem de com les prenem i de per què, de vegades, ens escapem de prendre-les i les posposem. Us exposem algunes coses que podem fer evitar-ho i responsabilitzar-nos del nostre destí. A la secció de menjar, en l’article “No és per falta de voluntat”, us expliquem el perquè és tan difícil mantenir la decisió de seguir una dieta. I és que el nostre cos, de forma autònoma, quan li reduïm la ingesta de calories, desencadena una sèrie d’accions per evitar la pèrdua de pes. Resulta que no som tan culpables compensàvem! A la secció de la Llar, a l’article “Publicitat i decoració” us exposem els arquetipus de personalitat, un concepte utilitzat en màrqueting i publicitat quan les empreses han de decidir quina imatge mostrar al mercat. Us relacionem els dotze arquetipus bàsics amb dotze estils de decoració diferents. A la Recepta us portem la perdiu de la fonda. I a l’Excursió ens n’anem a les grans masies agrícoles de Vilamajor.

Al gener tenim el Reis d’Orient, amb tradicions com deixar una mica de menjar i beure per als camells, i posar canyes als balcons per assenyalar el lloc a on deixar els regals. El 17 de gener és sant Antoni Abat, protector dels animals, amb la festa dels Tres Tombs amb cavalcades, curses i benediccions d’animals a molts pobles de Catalunya. També se’l coneix com a sant Antoni del porquet o sant Antoni dels ases. Tenim les festes d’hivern, per sant Sebastià i de sant Proget el 20 de gener. Pel que fa a dies internacionals, el 27 de gener, dia de l’alliberament d’Auschwitz, és el de la Commemoració de les Víctimes de l’Holocaust.

Astronòmicament parlant, Saturn es veurà només a principis de la nit i durant la primera meitat de mes. Venus es veurà molt baix, al capvespre, entre les llums del crepuscle. Darrere d’ells apareixerà Júpiter, visible durant la primera meitat de la nit, i Mart, que es veurà gairebé tota la nit. Mercuri només es veurà a la matinada, a la segona meitat del mes entre les llums del crepuscle. Amb telescopi es podrà observar Urà a Àries durant la primera meitat de la nit i Neptú a Aquari les primeres hores de la nit.

Podrem veure la pluja de meteors Quadràntids, entre el 28 de desembre i el 12 de gener, amb un màxim el dia 4, amb uns 110 meteors per hora. Són de velocitat mitjana i més brillants. Es creu que provenen de l’asteroide Faetó, com els Gemínids. Una altra pluja de meteors són els Gamma Ursa Minor, actius des del 10 fins al 22 de gener, amb un màxim el dia 18, amb uns 3 meteors per hora. Són de velocitat mitjana i més dèbils.

Hi ha dos cometes relativament brillants. El C/2022 E3, que anirà des de la constel·lació de la Corona Borealis fins a l’Óssa Menor, de magnitud prevista 5, i el C/2022 V2, que es mourà d’entre les constel·lacions de Cepheus i Camelopardalis fins a Cassiopea, amb una magnitud prevista de 9.