• Ingredients
  • 1 tros de costella de vedella
  • 1 punta de costella de xai (brot del pit)
  • 2 botifarres negres
  • 2 botifarres blanques
  • 2 talls de cansalada viada
  • 1 careta de porc
  • 1 tros de cua d’espinada
  • 1 tros d’os de pernil
  • 1 quarter de gallina o de pollastre
  • 4 patates
  • 4 pastanagues mitjanes
  • 1/2 xoriço de penjar
  • 1 branca d’api
  • 1 nap
  • 1 porro
  • 250 g de cigrons cuits (podeu canviar-ho per mongetes)
  • 1/2 col
  • 400 g de galets grans (podeu canviar-ho per macarrons, fideus o arròs)
  • Sal
  • Aigua
  • Farina
  • Aigua mineral (preferible)
  • 50 g de sagí enfarinat (opcional)
  • Per a les pilotes:
  • 300 g de carn de vedella picada
  • 200 g de carn de porc picada
  • 1 ou
  • 1 gra d’all trinxat
  • Una mica de julivert picat
  • Sal
  • Pebre
  • Farina de galeta o molla de pa
  • Llet
  • 30 g de pinyons (opcional)
  • 10 g de cansalada (opcional)
  • Canyella (opcional)

Recepta

Preparem tota la carn, excepte les botifarres i el xoriço, rentant-la bé i traient la pell de la gallina o el pollastre. Posem dos litres d’aigua mineral (per evitar el clor de l’aigua de l’aixeta) en una cassola gran i fonda i engeguem el foc. Hi anem posant tota la carn. Ho acabem de cobrir aigua i ho portem a ebullició a foc mitjà. Escumem per treure totes les impureses que hagi deixat anar la carn (són proteïnes coagulades que poden donar un gust lleugerament ranci). Deixem que se segueixi fent durant una hora.

Durant la cocció de la carn, preparem la verdura, excepte la col, deixant-la ben neta i sense arrels ni sorra. Quan la carn fa una hora que està coent-se, afegim la verdura i ho acabem de cobrir tot amb aigua (deixant un marge per deixar-la bullir i que no vessi). Deixem que se segueixi fent també a foc mitjà durant dues hores més.

Mentrestant preparem els darrers ingredients. Els cigrons, si són bullits els afegirem quan passin les dues hores. En cas contrari haurem de posar-los a l’inici. Netegem i traiem el tronc central de la col i pelem les patates.

També preparem la pilota i la carn per farcir els galets. La carn picada serà una mescla de vedella al 60% i porc al 40%. Trinxem un parell de grans d’all i julivert, ben petit, i ho posem en un bol. Hi afegim cinc llesques de molla de pa de pagès i ho esmicolem una mica tot plegat. Afegim un raig de llet per fer-ne una pasta amb el pa. Afegim un ou, una mica de sal i de pebre negra i la carn picada. Barregem, amb les mans ben netes, tots els ingredients fins a aconseguir una pasta. Si voleu, la podeu fer més clara amb un altre ou o amb més pa i llet. Fem pilotes amb la mescla i les enfarinem.

Quan han passat les dues hores afegim les pilotes a la cassola. Afegim tot seguit les patates, la col, les botifarres, el xoriço i els cigrons cuits. Ho remenem tot i deixem que es vagi fent durant 30 o 35 minuts més. Hi ha risc que la carn d’olla quedi massa salada si saleu en aquest moment. Per això, és preferible salar de nou el brou més endavant. Deixem que es segueixi fent a foc mitjà. De tant en tant ho destapem i remenem una mica.

Mentrestant omplim els galets amb la mescla que ens ha sobrat de fer les pilotes. Segellem la carn picada amb una capa de farina.

Quan hagin passat els 30 o 35 minuts, colem el brou, fent servir una altra cassola i un colador. Salem una mica el brou (vigileu que els altres ingredients ja li han aportat salabror). Incorporem els galets i ho deixem coure uns 20 minuts. Un cop cuits, els emplatem i els servim a taula.

Triem la carn d’olla i la servim a taula, després del brou. Les quantitats que us hem indicat són per a unes 6-8 persones.