La felicitat és un hàbit. Cultiva’l

És una frase d’Elbert Hubbart, escriptor, editor, artista i filòsof estatunidenc.

A la secció de Salut us parlem, precisament, de com estem construïts per tradicions, costums i hàbits. Som el que hem viscut. A la de Menjar també us parlem de tradicions; dels Mil anys d’escudella i dos segles de canelons. I a la de Llar, de quina mena de ciutats ens portarà la intel·ligència artificial. I a l’Excursió anem al castell d’Hostalric.

Recordem que l’1 de desembre es commemora que Rosa Parks va negar-se a cedir un seient a un passatger blanc. I que el 10 de desembre és el Dia dels Drets Humans, coincidint amb la data en què es va adoptar la Declaració Universal de Drets Humans el 1948.

Astronòmicament parlant, Mart serà visible tota la nit a Taure, Saturn durant les primeres hores de la nit a Capricorn i Júpiter durant la primera meitat de la nit a Peixos. Mercuri es veurà molt baix al crepuscle vespertí i Venus els darrers dies del mes, també entre les llums del crepuscle vespertí. Amb telescopi es podrà veure Urà tota la nit a Àries i Neptú a la primera meitat de la nit a Aquari.

Destaquem la pluja de meteors Gemínids, actius del 4 al 17, amb un màxim el dia 14, amb uns 150 meteors per hora. Són de velocitat lenta i brillants. Són causats per l’objecte 3200 Faetó (és una de les poques pluges no causades per cometes). Els Púpids-Vèlids, de l’1 al 15, tindran un màxim el dia 7, amb uns 10 meteors per hora. Són de velocitat lenta i de vegades brillants. Els Úrsids, del 17 al 26, tindran un màxim el dia 22, amb uns 10 meteors per hora. Són de velocitat molt lenta i brillants.

Hi ha dos cometes relativament brillants. El C/2022 E3, a la constel·lació de la Corona Borealis, de magnitud 7, i el C/2022 V2, a l’Óssa Major i a la constel·lació de Cepheus, de magnitud 9.