Ara sí que s’espera que arribi el fred.

Amb la baixada de les temperatures, la natura entra en una “mort aparent”. No és d’estranyar, per això, que el dia 1 sigui el dia de Tots Sants i el dia 2 el Dia de Morts, o Dia dels Difunts. La creença, tanmateix, és que el primer dia els vius visiten els morts i el segon són els morts els que visiten els vius. La Castanyada s’ha anat desplaçant a la vigília del dia de Tots Sants. Aquesta festa prové d’una antiga festa ritual funerària. Es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada, amb el moscatell com beguda típica.

Novembre és un mes que mira a l’hivern i anuncia l’arribada del fred. Hi ha un munt de dites que ens ho recorden, moltes referint-se a una data senyalada. Per al dia 1, tenim “Per Tots Sants a Sant Andreu, vent o pluja o fred o neu”. Per al dia 17, “Per Sant Iscle, el fred xiscla”. Per al dia 23, “Sant Climent porta l’hivern”. Per al dia 25, “Per Santa Caterina, o molt freda o molt humida”. Per al dia 29, “Sant Sadurní, el fred gros ja és aquí”. I per al dia 30, “Per Sant Andreu, neu per tot arreu”.  El dia 11, Sant Martí, és l’excepció. En aquesta data la temperatura se sol elevar per sobre dels valors dels dies anteriors, en què es coneix com a l’“Estiuet de Sant Martí”.

Hementrevistat al Toni Albà, que presenta “Ossos” al Teatre Auditori de Llinars. A l’Excursió podreu visitar Les dues fonts de Sant Elies. A Salutus parlarem dels cabells i perquè ens cauen. A Menjar us parlarem de les pomes, amb una recepta del pastís Tatin. I a la Llar, de l’estil Pop Art. També teniu la 27 edició del Vilamagore Medieval de Sant Pere de Vilamajor.

El 22 de novembre és Santa Cecília, patrona de la música. La fama musical de Cecília es basa en la llegenda de la seva mort, que diu que mentre ella moria a causa del martiri, anava pregant Déu tot cantant-li. El 25 de novembre és el dia internacional per l’eliminació de la violència contra la dona.

Astronòmicament, els planetes es podran veure poc. Saturn serà visible al vespre prop de l’horitzó oest. Es veuran amb molta dificultat Júpiter i Venus al crepuscle vespertí, i Mart, i Mercuri a finals de mes, al crepuscle matutí. Urà es podrà veure gairebé tota la nit amb telescopi a Àries i Neptú a la primera meitat de la nit a Aquarius. El dia 11, Mercuri transitarà per davant del Sol, podent-se observar la meitat del fenomen des de les nostres poblacions. El dia 28, Júpiter serà ocultat per la Lluna, tot i que serà de difícil visualització.

Podrem gaudir dels Leònides, meteors ràpids i brillants, amb un màxim el dia 18. Es podran observar els cometes C/2018 N2  (ASASSN) a Andròmeda amb magnitud 10, el C/2017 T2 (PANSTARRS), a Auriga, amb magnitud 9 i el C/289P (Blanpain) a Aquarius amb magnitud 8.