L’hivern comença el 22 de desembre.

Hi ha moltes dites al respecte de la neu i el fred: “Desembre nevós, per al blat és avantatjós”, “Desembre que fred no plany, bon gener i millor any”…

Per aquesta edició hementrevistat a la Meritxell Huertas, que presenta “Lapònia” al Teatre Auditori de Llinars. A l’Excursió podeu visitar La mina del Socau. A Salutus parlem dels antibiòtics i dels seus pros i contres. A Menjar us parlem de les taronges, amb una recepta de brioix de taronja. I a la Llar, de la il·luminació de les diferents estances de la casa. També podeu consultar fires de Nadal, pastorets i altres festes i activitats dels nostres municipis.

L’1 de desembre es commemora que Rosa Parks va negar-se a cedir un seient a un passatger blanc, aconseguint acabar amb la segregació racial als autobusos dels Estats Units. El 10 de desembre és el dia dels Drets Humans, coincidint amb la data en què es va adoptar la Declaració Universal de Drets Humans el 1948. El 22 de desembre és el solstici d’hivern, el dia més curt de l’any i a on comença oficialment aquesta estació. El tió el fem cagar la Nit de Nadal, o el mateix dia de Nadal, abans o després del dinar familiar. L’haurem estat alimentant des dels volts de la Puríssima, el 8 de desembre. El 13 és Santa Llúcia, el 25, Nadal, el 26, Sant Esteve, el 28, els Sants Innocents, i el 31, el dia de l’Home dels Nassos i Cap d’Any.

Astronòmicament, els planetes seguiran poc visibles. Saturn i Venus seran visibles només al vespre, entre les llums del crepuscle, i molt baixos. Mart i Mercuri es veuran al crepuscle vespertí, també molt baixos. Urà es podrà veure gairebé tota la nit amb telescopi a Àries i Neptú, a la primera meitat de la nit a Aquarius. Hi haurà diverses pluges de meteorits, destacant les Gemínides, amb un màxim el dia 14, amb 140 meteors per hora. Es podran seguir observant els cometes C/2018 N2  (ASASSN) a Andròmeda amb magnitud 11, el C/2017 T2 (PANSTARRS), a Perseus i Camelopardalis, amb magnitud 9.