La tardor es comença a instal·lar

La tardor va començar el passat 22 de setembre i ara hi estem entrant de ple. Ja comença a ser època d’anar a collir bolets. I, com diu la dita, cal que plogui perquè surtin els rovellons. Potser l’expressió més coneguda seria la d’estar “tocat del bolet”. Sembla que aquesta prové de gent que, alguna vegada, havia menjat algun bolet no comestible, com l’Amanita Muscària (o Reig Bord), i va tenir alteracions de la consciència i afectacions del sistema nerviós. Per això us recomanem que no colliu cap bolet que no conegueu perfectament. Us en parlem molt més a la secció de Menjar.

L’octubre deu el seu nom a que era, originalment, el vuitè de deu mesos del calendari romà més antic conegut, el calendari de Ròmul cap al 750 aC (en llatí set és “octo”). El primer més era març, fins a la reforma del calendari feta pel segon rei de Roma, Numa Pompilio, que va afegir gener i febrer per completar l’any.

Aquest mes publiquem el primer article de “Música dels anys 70”. Forma part de la sèrie que vam començar amb el dedicat la música dels anys 40. A l’apartat de l’excursió us parlarem de les fonts fresques de Santa Susanna. Al de salut us parlem de les dietes proteiques. Al de menjar us parlem dels Rovellons i us oferim la recepta dels rovellons a la planxa. I al de la llar, us expliquem algunes característiques dels diferents tipus de ventilació. Us recordem que, com sempre, podeu consultar aquests i altres articles a la nostra web www.dqi.cat.

El 19 d’octubre és el Dia Internacional del Càncer de Mama, per conscienciar de la importància de la seva prevenció. El 24 d’octubre és el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic. Enguany, el lema és “Es busquen! Mars i oceans – Vius o morts?”. D’aquesta manera, es vol conscienciar de què fonamental és la biodiversitat al nostre planeta. L’ecosistema té un equilibri natural que, si es trenca, pot ser destructiu per a la majoria de les espècies de la Terra, nosaltres inclosos. Relacionat amb aquesta temàtica, el 21 d’octubre és el Dia Mundial de l’Estalvi d’Energia. El 24 d’octubre també és el Dia Mundial contra la Pòlio. Tot i que la majoria dels infectats per aquesta malaltia eren asimptomàtics, al segle XX provocava milers de paràlisis irreversibles i morts arreu del món. Les campanyes de vacunació van aconseguir que Europa estigui lliure de Pòlio des del 2002. Amb aquest dia mundial es vol recordar que encara hi ha zones al món on la malaltia està present i que segueix sent necessària la vacunació. Es tenen experiències amb la verola i la pesta bovina que han aconseguit ser erradicades completament. El 25 d’octubre és el Dia Europeu de la Justícia, amb la intenció que els ciutadans europeus es mantinguin informats sobre els seus drets i tinguin accés a les eines disponibles pel que fa a justícia transfronterera.

Astronòmicament parlant, després del crepuscle, es poden veure Júpiter i Saturn sobre l’horitzó oest. Segueixen apropant-se, tots dos a la constel·lació de Sagitari, preparant la gran conjunció de final d’any. A l’altre costat, a l’est, es podrà veure Mart, a la constel·lació de Peixos. El dia 6 haurà passat a la mínima distància de la Terra aquesta temporada (uns 63 milions de kilòmetres). Venus serà visible a les darreres hores de la nit sobre l’horitzó est. Mercuri seguirà sent invisible a l’octubre. Es podran observar, amb telescopi, Urà, tota la nit a Àries i Neptú, tota la nit a Aquari.

Hi ha diverses pluges de meteors. Els Dracònids, amb el seu radiant a la constel·lació del Dragó, estaran actius entre el dia 6 i el 10, amb un màxim el dia 8. El radiant és el lloc d’on sembla que surti la pluja de meteors. Es preveuen uns 10 meteors per hora, amb poca velocitat i relativament brillants. Són observables durant les primeres hores del vespre. El seu origen està en el cometa periòdic 21P/Giacobini-Zinner i tenen lloc anualment els primers dies d’octubre.

Els Tàurids Sud, amb el seu radiant a la constel·lació de Taure, estan actius des del 10 de setembre i ho estaran fins al 20 de novembre, amb un màxim el dia 10 d’octubre. Es preveuen uns 5 meteors per hora, lents i relativament brillants. Estan associats al cometa 2P/Encke i tenen lloc anualment entre octubre i novembre. Per aquest motiu, en alguns llocs, se les coneix com a “boles de foc de Halloween”. Es creu que aquest cometa prové d’un cometa molt més gran que es va desintegrar en els darrers 20.000 o 30.000 anys, alliberant molt de material. Això hauria provocat la més gran corrent de matèria a la zona del sistema solar interior, i explicaria el seu període d’activitat tan prolongat (més de dos mesos enfront dels pocs dies dels Dracònids, per exemple). Com a anècdota, l’any 2005 es va gravar, segurament per primera vegada, l‘impacte d’un meteorit a la Lluna.

Els Oriònids són una de les pluges més boniques per la seva brillantor i velocitat, amb esteles brillants que poden arribar a durar uns minuts i arribar a convertir-se en boles de foc. Tenen el seu radiant a la constel·lació d’Orió i  estaran actius des del 2 d’octubre fins al 7 de novembre, amb un màxim el dia 21. Es preveu uns 20 meteors per hora, molt ràpids i brillants. Normalment són observables a les hores següents a la mitjanit. Estan associats al cometa periòdic 1/P Halley. Aquest cometa també és l’origen de la pluja Eta Aquàrids que té lloc al maig.

Sobre l’horitzó sud es podrà veure el cometa periòdic 88P/Howell, entre Ophiuchus i Sagitari, amb una magnitud als voltants de 8. Té un període orbital de 5,5 anys. Va ser descobert l’any 1981 per l’astrònoma americana Ellen Suzanne Howell a l’observatori del Mont Palomar.