A casa meva és casa vostra si és que hi ha cases d’algú.

És una frase de la meravellosa cançó “Qualsevol nit pot sortir el sol”, de Jaume Sisa, que ens evoca la pertinença a un lloc i a un temps. A això dediquem la present edició. L’article de Salut, “I tu, de quina casa ets?”, descriu la necessitat humana de pertànyer a un grup. El de la Llar, “Som d’un lloc i una època”, com l’arquitectura i la decoració estan íntimament lligades a una gent i a una època. El de Menjar, “Som el que mengem”, tracta de les diferències genètiques que fan que aguantem millor o pitjor l’alcohol. Per altra banda, a la recepta, us portem fideus del port, i a l’excursió anem al Maribaus de Sant Celoni.

L’11 de setembre és la Diada Nacional de Catalunya, el 15 és el Dia Internacional de la Democràcia i el 21 de setembre és el Dia Internacional de la Pau. El 21 és també el Dia Mundial de l’Alzheimer. El 23 és el Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Persones.

Seran visibles, gairebé tota la nit, Saturn a Aquari i Júpiter a Àries. Venus es veurà al final de la nit, Mart al capvespre i Mercuri, la segona meitat de mes, de matinada. Amb telescopi es podran veure Urà a Àries i Neptú a Peixos gairebé tota la nit.

Els Èpsilon Persèids es podran veure entre el 5 i el 21 de setembre amb un màxim el dia 9, amb uns 5 meteors per hora. Són de velocitat ràpida i dèbils.

Podrem veure un cometa relativament brillant gran part de la nit, el 103P/Hartley, amb una magnitud propera a 7. Per altra banda, tindrem dos cometes més dèbils, el C/2021 T4 (Lemmon) amb una magnitud de 10 i el C/2020 V2 (ZTF), amb una magnitud entre la 9 i la 10.