Podem evitar que ens entrin a casa mentre estem de vacances?

 

Els lladres experts aconsegueixen entrar fins i tot a les càmeres cuirassades de grans bancs. Així doncs, podem evitar que ens entrin a casa? La resposta és que si, a menys que tinguem a casa els mateixos diners guardats que un d’aquests bancs. El què hem de fer és posar tants entrebancs com sigui possible, per tal que, un lladre, o un okupa, s’ho pensi molt abans d’intentar-ho. No tots disposen dels coneixements o les eines amb les quals els experts entren en un banc. Així, hem de posar elements mecànics que dificultin l’entrada. I un bon sistema d’alarma per si es produeix.

 

Cada casa és diferent i, per això, les mesures de seguretat seran diferents en cada cas. Si ens posem a la pell d’un lladre i pensem en com entrar a casa nostra, segur que el primer que mirarem és entrar per la porta.

 

Una porta de fusta amb un pany, sense ancoratges addicionals, potser la podríem tirar a terra a cops de peu. Una porta blindada ja seria més difícil. Aquesta és essencialment una porta de fusta amb dues planxes metàl·liques enganxades a cada costat. En aquest tipus de portes, el marc també és de fusta i les frontisses hi van cargolades. Tampoc no són portes excessivament segures. Les portes cuirassades, en canvi, tenen una estructura d’acer i, en general, són molt més resistents. D’aquestes n’hi ha de molts tipus, i es classifiquen segons sis nivells de seguretat (segons la norma UNE-EN 1627:2011). Una que es consideri “segura” tindrà un nivell 3 o superior. El nivell indica les eines i el temps necessari per poder obrir una porta per part d’un lladre expert. La de nivell 3 es pot obrir en 5 minuts si el lladre disposa d’una palanca, un tornavís, i eines manuals com un petit martell, punxons i un trepant. Un nivell 4 exigiria ja disposar d’un martell pesat, una destral i cisells. I encara resistiria un mínim de 10 minuts. No és gaire si pensem en casa nostra, però es produiria força soroll, i això sempre pot ser dissuasiu.

 

També es poden trobar finestres de seguretat. Es tracta de models amb elements antipalanca, tancaments de metall endurit repartits pel perímetre de la finestra, vidre laminat antimotí, manilla amb clau i botó de bloqueig i amb sistema de bloqueig i antitrepant des de l’exterior, la qual cosa retarda (que no impedeix, com en el cas de les portes) l’entrada forçada a través de la finestra. Lògicament són més cares que les finestres normals. La instal·lació de persianes especials és una mesura de fàcil aplicació i que suposa una capa més de protecció per evitar l’accés per la finestra. El mercat ofereix solucions diverses entre les quals destaquen les persianes antirobatori amb sistema autoblocant que són aquelles que es bloquegen i impedeixen el seu aixecament forçat des de l’exterior. I en el cas de fer servir reixes i barrots, cal que tinguin un dispositiu d’apertura des de dins per cas d’emergència.

 

Hi ha diverses empreses que poden col·locar una alarma. Pràcticament totes tenen un teclat per activar i desactivar l’alarma amb un retard per tenir temps d’entrar i sortir. També acostumen a tenir un codi de coacció, en cas que ens estiguin amenaçant per desconnectar-la. Si activem aquest codi, l’alarma es desconnecta però envia un avís que l’hem desconnectat coaccionats per algú. Els detectors capten anomalies de moviment, obertura de portes i finestres i trencament de vidres. Avui en dia la majoria tenen càmera incorporada i algunes ens permeten connexió per internet per veure què passa a casa.

 

Addicionalment a tots aquests elements mecànics i a l’alarma, hem d’aplicar el sentit comú: Discreció, tant en el món real (no deixeu cartes molt de temps a la bústia; no poseu l’adreça a les maletes de forma que es vegin des de lluny; no feu publicitat pel barri que desapareixereu al Carib…), com a les xarxes socials. Si anem penjant les fotos d’un viatge d’un mes per un país llunyà, per exemple, estem enviant una invitació a entrar a casa.

 

I tenint en compte tot això, gaudiu de les vostres vacances!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.