Un tipus molt bonic de blau.

Molts astronautes expressen la seva sorpresa quan veuen, per primera vegada, la brillantor del color blau de la Terra enmig de l’espai. Dediquem aquesta edició al principal responsable: l’aigua. L’article de Salut, “Som aigua”, ens recorda que el nostre cos està fet majoritàriament d’aigua. El de la Llar, “Aquesta és la història d’una gota d’aigua”, ens explica d’on i com arriba l’aigua de l’aixeta de casa. El de Menjar, “A l’enemic ni aigua!”, fa un recorregut a com conservem els aliments traient-los l’aigua. A la recepta, us portem olleta de cigrons i carabassa, i a l’excursió anem a les Canyes de Vilamajor.

Seran visibles Saturn a Aquari i Júpiter a Àries. Venus es veurà al final de la nit i Mercuri, els primers dies en el crepuscle vespertí. Mart serà invisible per estar molt a prop del Sol. Amb telescopi es podran veure Urà a Àries i Neptú a Peixos. El dia 28, a començaments de la nit, hi ha un eclipsi parcial de la Lluna, que afecta l’extrem sud del disc lunar.

Destaquem la pluja de meteors Leònides Menors, del 19 d’octubre al 7 de novembre, amb un màxim el dia 22, amb uns 20 meteors per hora. Altres pluges són els Dracònids, del 6 al 10, amb 5 meteors/hora el dia 9, els Camelopardalis d’Octubre, del 5 al 6, amb uns 5 m/h el dia 6, els Èpsilon Gemínids, del 14 al 27, amb 3 m/h el dia 18, i els Oriònids del 2 al 27, amb 2 m/h el dia 21.

Podrem veure tres cometes, el 103P/Hartley, amb una magnitud encara incerta, entre la 7 i la 9, el C/2020 V2 (ZTF), amb una magnitud aproximada de 9 i, fins a mitjan octubre, el 2P/Encke amb una magnitud d’entre 8 i 7.