Com cada any, tornen els Persèids o llàgrimes de Sant Llorenç.

Aquest mes a l’apartat de nens parlem sobre la Crema solar per als més menuts. També publiquem “Música dels anys 50”, un article d’una sèrie que vam començar amb el dedicat la música dels anys 40. A l’apartat de l’excursió us expliquem la ruta del Castell de Montornès. A l’apartat de salut us parlem de les dietes baixes en carbohidrats. Al de menjar us parlem dels “Real Food” i us oferim la recepta de l’amanida Cèsar. I al de la llar, us donem algunes idees per escollir accessoris de bany. Us recordem que podeu consultar aquests i altres articles a la nostra web www.dqi.cat.

El 9 d’agost és el Dia Internacional dels Pobles Indígenes, el 12, el Dia Internacional de la Joventut i, el dia 19, el Dia Mundial de l’Assistència Humanitària. Tot i que aquest any no podrem gaudir de les activitats habituals, recordem que l’agost es produeixen gran part de les festes majors d’arreu. És degut a les celebracions de la Mare de Déu d’Agost, el dia 15, de Sant Roc, el 16, de Sant Magí, el 19, de Sant Bartomeu, el 24, i de Sant Fèlix, el 29. A l’agost tenim les festes de Cardedeu, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Esteve de Palautordera i Vilalba Sasserra.

Júpiter i Saturn seguiran a Sagitari, apropant-se fins a la gran conjunció de final d’any. Mart apareixerà per horitzó est a Peixos. Venus serà visible a les darreres hores de la nit i Mercuri només es veurà a començaments de mes al crepuscle matutí. Es podran observar, amb telescopi, Neptú durant tota la nit a Aquari, i Urà, gairebé tota la nit, a Àries.

Es podran seguir observant els Persèids, meteors que van començar el passat 17 de juliol i seguiran fins el 24 d’agost. El màxim serà el dia 12 a la tarda, amb un màxim de 110 meteors per hora. Haurem d’esperar fins a la nit, que el màxim estarà de baixada, però seguiran sent espectaculars. Són de velocitat ràpida i més brillants de mitjana. Per altra banda tenim les Kappa Cígnides, del 3 al 25 d’agost, amb un màxim el dia 17 amb 3 meteors per hora i les Aurígides, del 28 d’agost al 5 de setembre, amb un màxim el dia 31 amb 6 meteors per hora.

Tenim un conjunt de cometes a primeres hores de la nit prop de l’horitzó oest, a les constel·lacions de Coma Berenices, Bootes, Verge i Balança: C/2017 T2 (PanSTARRS), C/2020 F3 (NEOWISE), el C/2019 U6 Lemmon i el 88P/Howell, amb magnituts entre la 6 i la 9.

Les Llàgrimes de Sant Llorenç

Cada any, als voltants del 12 d’agost, esdevé el fenòmen dels Persèids, una pluja de meteors coneguda com a Llàgrimes de Sant Llorenç. El nombre de meteors, que fàcilment arriben a 100 cada segon en el seu màxim, i l’època de l’any, fan que sigui una de les pluges d’estels més populars i fàcils de gaudir. Fins i tot algunes entitats, com l’Observatorio del Teide i la Sky Live TV transmeten els Persèids per Internet.

La tradició cristiana les associa a les llàgrimes que devia plorar Sant Llorenç en patir el seu martiri. És un personatge històric nascut a la Hispània Tarraconensis, probablement a Osca (tot i que, altres fonts, el situen a València). Va ser diaca del papa Sixt II i va morir martiritzat en una graella, el 10 d’agost de l’any 258 a Roma, per ordre de l’emperador Valerià, perquè no va voler entregar els béns de l’Església. Quan se li van reclamar, els va vendre pràcticament tots, i va donar els diners als pobres i necessitats. La llegenda diu que, entre els tresors confiats, també estava el Sant Greal i que, aquest, va ser enviat a Osca, a on va ser amagat i oblidat durant segles. El dia 10 d’agost, el reliquiari que conté el seu cap cremat, és exposat al Vaticà per ser venerat. Molts altres sacerdots i bisbes van ser executats durant aquells dies. El mateix papa Sixt II va ser crucificat el 6 d’agost.

Sant Llorenç va ser l’encarregat d’administrar els béns de l’Església i la cura dels pobres i és considerat un dels primers arxivistes i tresorers de l’Església. Per aquest motiu és considerat el patró dels bibliotecaris. Per altra banda, se’l considera el patró dels cuiners, per la forma en què va ser martiritzat. I també el patró dels miners, per haver enterrat els tresors, elaborats amb metalls preciosos. I el patró dels diaques. Com a curiositat, el nom del club de futbol preferit del Papa actual, el Club Atlético San Lorenzo de Almagro, ho és en honor a aquest sant.

Se’ls coneix com a Persèids per la constel·lació de la qual semblen sorgir. Segons la tradició grega, Perseu es el fill de Zeus i la nimfa Danaa. Zeus hauria hagut de convertir-se en pluja d’or per entrar a l’habitació a on estava la nimfa i fecundar-la. Perseu serà després famós després per tallar-li el cap a Medusa i per salvar a Andròmeda del monstre marí, Kraken.

Aquesta pluja de meteors és provocada per la cua de pols còsmica que el cometa Swift-Tuttle deixa anar al seu pas. Aquest cometa va ser descobert per Lewis Swift el 16 de juliol de 1862 i per Horace Parnell Tuttle el 19 de juliol de 1892. El cometa aparegué de nou el 1992, i fou redescobert per un astrònom japonès (Tsuruhiko Kiuichi). El cometa té un període orbital de 133 anys.

Als anys vuitanta es va considerar probable que aquest cometa impactés amb la Terra l’any 2126. Afortunadament, càlculs posteriors ho van desmentir. Segons aquests nous càlculs, es considera que es podria produir aquest impacte com a molt aviat l’any 4479, i amb una probabilitat molt petita, d’1/1 milió. I és que si es produís aquest impacte, seria devastador per a la vida a la Terra. Aquest cometa té 26 kilòmetres de diàmetre, i l’asteroide que es creu que va acabar amb els dinosaures només tenia uns 10 kilòmetres.

Cada any, quan la Terra travessa la cua de pols còsmica, ho fa a una velocitat relativa de 59 km/segon. La velocitat és veritablement extrema (212.400 km/hora). Per aquest motiu, tot i que les partícules són molt petites, no més que un gra de sorra, poden produir espectaculars traces de llum. Aquestes partícules es cremen a una alçada de 100 km per sobre de la superfície terrestre. Ocasionalment la Terra passa per una zona de major quantitat de pols. El 2009, per exemple, el nombre de meteors per hora va arribar als 173 al màxim.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.