Dolor muscular, rigidesa, punxades… són símptomes que apareixen entre un i dos dies després d’haver fet un exercici intens (o poc habitual), i que poden trigar entre cinc i set dies en desaparèixer.

Són el que en castellà es coneix com a “agujetas”. En general són símptomes normals i naturals. I un senyal que estem treballant de debò. La millor forma de prevenirlos, i evitar lesions, és fer un escalfament gradual cada cop que es comenci amb una rutina d’exercicis. Per minimitzar els efectes es poden reduir els augments sobtats en intensitat o en duració durant l‘exercici.

Hi ha una regla, la del deu per cent, que diu que no hem d’incrementar el temps i intensitat en més d’aquest percentatge per setmana. Si tenim la possibilitat, un entrenador personal ens pot ajudar molt. De qualsevol forma, si volem que el nostre organisme millori en capacitat i rendiment esportiu, hem de posar-lo en una situació d’estrès superior a la normal. Després d’un exercici molt intens és convenient “tornar a la calma”, és a dir, fer l’exercici a baixa intensitat. Una de les coses que haurem sentit és que els estiraments ajuden a evitar les punxades.

Doncs bé, els estudis científics no han pogut demostrar cap benefici en la prevenció dels dolors musculars. Això no vol dir que no hàgim d’estirar, perquè ho hem de fer sempre. Els antiinflamatoris no esteroides (com l’ibuprofèn) poden reduir el dolor però no ajuden a la recuperació. I, com en qualsevol medicament, ens ho hauria de prescriure un metge, doncs tots tenen efectes secundaris.

Mai s’ha de prendre abans de l’exercici, doncs poden emmascarar senyals de dolor i reduir el flux de sang als ronyons. Les vitamines C, D i E podrien tenir algun efecte, però sembla que reduït. També s’estan investigant diferents antioxidants i suplements naturals. I alguns treballs d’investigació apunten a ingerir hidrats de carboni i proteïnes després de l’esforç per reconstruir el teixit muscular Altres investigacions han trobat diferents coses que poden reduir els símptomes: el massatge esportiu, el ioga, i els banys de gel o aigua temperada.

El què està demostrat que funciona és el descans i recuperació posterior. En uns pocs dies el nostre cos es repararà i els símptomes desapareixeran. Ara bé, si el dolor fos molt intens o durés més de l’habitual en nosaltres, hauríem d’anar al metge per descartar qualsevol lesió. No tenim cap excusa per començar a fer l’esport que més ens agradi ara tornant de les vacances. El nostre cos ho agraïrà! Gaudiu-ho!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.