De Sant Joan a Nadal, mig any cabal

La nit més llarga de l’any

 

Sant Joan i Nadal són els solsticis d’estiu i d’hivern, respectivament. Dit d’una altra manera, són el dia més llarg i la nit més llarga de l’any.

 

A començaments de juny tenim la Trobada Comarcal de Gegants del Vallès a Sant Antoni de Vilamajor i a Sant Pere de Vilamajor. El dissabte 9, a Vilalba Sasserra, tenim la fira “Cerve Tapes”. El següent dissabte 16, a Sant Esteve de Palautordera, podrem gaudir del Liceu a la fresca. El mateix dia 16, a Vallgorguina, podrem fer la ruta de les masies. El dia 29, a Llinars del Vallès, tenim el I Concurs de Música per grups joves.

 

Us hem afegit un especial de Sant Joan a on expliquem alguns dels rituals i tradicions d’aquesta festa. I, com sempre, a la nostra agenda també podreu trobar cinema, música, dansa, activitats per nens, arts i tallers de la zona. Tanmateix podreu llegir les nostres seccions habituals de Salut, Llar i Excursió, aquest mes, a la mina del Socau. També hi trobareu l’article de menjar i beure, la recepta i la nostra guia de restaurants.

 

Al juny tenim diversos dies que ens haurien de fer pensar en com estem tractant el nostre planeta. El 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient. Enguany hi ha engegada una campanya contra l’ús excessiu de plàstics. Índia en serà l’amfitriona, amb Nova Delhi com a seu. El 8 de juny és el Dia Mundial dels Oceans i el 17 de juny és el Dia Mundial contra la desertificació i la sequera.

 

El 28 de juny és el Dia Internacional de l’Orgull LGBT. La data commemora els disturbis de Stonewall de 1969. Aquell dia la policia de Nova York va fer una batuda a l’Stonewall Inn, un bar gai del barri de Greenwich Village, amb tot un seguit d’aldarulls. Va ser el primer cop que un nombre significatiu d’homosexuals s’oposaven a ser arrestats pel simple fet de ser-ho.

 

El 27 de juny és el Dia de les Microempreses i les Petites i Mitjanes Empreses. En aquesta categoria ens encabim la majoria de les empreses del Baix Montseny; restaurants, comerços i tota mena de serveis. Totes elles, juntament amb associacions de tota mena, són les que donen vida als nostres pobles.

 

Astronòmicament parlant, podrem veure Venus i Júpiter a primeres hores de la nit. A la segona meitat del mes també hi podrem veure Mercuri. La visibilitat de Mercuri a simple vista serà una de les més favorables de l’any. El dia 27 Saturn estarà en oposició i es podrà veure durant tota la nit. L’endemà serà Lluna Plena i els dos astres s’acompanyaran tota la nit. Mart i Neptú es podran observar la segona meitat de la nit i Urà a les darreres hores. Del dia 22 fins al 2 de juliol hi ha els meteors Boòtides, tot i que estaran afectats per la llum de la lluna.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.