De Sant Joan a Nadal, mig any cabal

La nit més llarga de l’any

 

Sant Joan i Nadal són els solsticis d’estiu i d’hivern, respectivament. Dit d’una altra manera, són el dia més llarg i la nit més llarga de l’any.

 

A començaments de juny tenim la Trobada Comarcal de Gegants del Vallès a Sant Antoni de Vilamajor i a Sant Pere de Vilamajor. El dissabte 9, a Vilalba Sasserra, tenim la fira “Cerve Tapes”. El següent dissabte 16, a Sant Esteve de Palautordera, podrem gaudir del Liceu a la fresca. El mateix dia 16, a Vallgorguina, podrem fer la ruta de les masies. El dia 29, a Llinars del Vallès, tenim el I Concurs de Música per grups joves.

 

Us hem afegit un especial de Sant Joan a on expliquem alguns dels rituals i tradicions d’aquesta festa. I, com sempre, a la nostra agenda també podreu trobar cinema, música, dansa, activitats per nens, arts i tallers de la zona. Tanmateix podreu llegir les nostres seccions habituals de Salut, Llar i Excursió, aquest mes, a la mina del Socau. També hi trobareu l’article de menjar i beure, la recepta i la nostra guia de restaurants.

 

Al juny tenim diversos dies que ens haurien de fer pensar en com estem tractant el nostre planeta. El 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient. Enguany hi ha engegada una campanya contra l’ús excessiu de plàstics. Índia en serà l’amfitriona, amb Nova Delhi com a seu. El 8 de juny és el Dia Mundial dels Oceans i el 17 de juny és el Dia Mundial contra la desertificació i la sequera.

 

El 28 de juny és el Dia Internacional de l’Orgull LGBT. La data commemora els disturbis de Stonewall de 1969. Aquell dia la policia de Nova York va fer una batuda a l’Stonewall Inn, un bar gai del barri de Greenwich Village, amb tot un seguit d’aldarulls. Va ser el primer cop que un nombre significatiu d’homosexuals s’oposaven a ser arrestats pel simple fet de ser-ho.

 

El 27 de juny és el Dia de les Microempreses i les Petites i Mitjanes Empreses. En aquesta categoria ens encabim la majoria de les empreses del Baix Montseny; restaurants, comerços i tota mena de serveis. Totes elles, juntament amb associacions de tota mena, són les que donen vida als nostres pobles.

 

Astronòmicament parlant, podrem veure Venus i Júpiter a primeres hores de la nit. A la segona meitat del mes també hi podrem veure Mercuri. La visibilitat de Mercuri a simple vista serà una de les més favorables de l’any. El dia 27 Saturn estarà en oposició i es podrà veure durant tota la nit. L’endemà serà Lluna Plena i els dos astres s’acompanyaran tota la nit. Mart i Neptú es podran observar la segona meitat de la nit i Urà a les darreres hores. Del dia 22 fins al 2 de juliol hi ha els meteors Boòtides, tot i que estaran afectats per la llum de la lluna.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.