Un bon dinar fa de bon esperar

Us portem un monogràfic d’articles sobre les coses de debò. Aquelles que sovint requereixen un esforç i un temps d’espera, com els bons dinars. A l’article de Salut us parlem de les coses que necessitem per ser feliços. Al de Llar us direm a on podreu trobar arbres de colors. I al de Menjar us parlarem del concepte del “nostàlgic food”. A la Recepta us portem un torró de nata i nous. I a l’Excursió us portem al serrat d’en Borrell.

Recordem que un 1 de desembre es commemora que Rosa Parks va negar-se a cedir un seient a un passatger blanc. I que el 10 de desembre és el Dia dels Drets Humans, coincidint amb la data en què es va adoptar la Declaració Universal de Drets Humans el 1948.

Tenim força activitat pels afeccionats a l’astronomia. Aquest mes es podran veure Júpiter i Saturn durant les primeres hores de la nit, a la constel·lació de Capricorn (el dia 15 Júpiter començarà a entrar a Aquari). Venus es veurà al vespre, molt baix. Mart es veurà de matinada, també molt baix. Mercuri només es veurà la segona meitat del mes, molt baix, entre les llums del crepuscle. Amb telescopi es podran veure Urà, tota la nit a Àries i Neptú, la primera meitat de la nit, a Aquari.

Al novembre hi ha diferents pluges de meteors. Destaquem els Gemínids, amb un màxim el dia 14, amb uns 150 meteors per hora. Estaran actius del dia 4 al 20 de desembre. Són uns meteors de velocitat mitjana, i més brillants. Són causats per l’objecte 3200 Faetó. Va ser descobert el 1983 usant imatges d’una sonda espacial (el satèl·lit IRAS). Té una òrbita més propera al Sol que altres asteroides, motiu pel qual se’l va batejar com a Faetó, fill del deu sol Hèlios. És un asteroide potencialment perillós, tot i que les aproximacions a la Terra estan calculades pels pròxims quatre-cents anys (i no ens impacta pas). Es creu que també és el responsable de la pluja dels Quadràntids. De les grans pluges de meteorits, aquestes dues serien les úniques no causades per cometes. Per altra banda, destaquem els Púpids-Vèlids, amb un màxim previst als voltants del dia 7, amb uns 10 meteors per hora. Estaran actius del dia 1 al 15 de desembre. Són de velocitat i intensitat mitjana. Destaquem també els Úrsids, amb un màxim el dia 22, amb uns 10 meteors per hora. Estaran actius des del 17 fins al 26 de desembre. Són de velocitat mitjana i més brillants. La llista de meteors segueix, però amb un nombre de meteors per hora menor, els Phoenicis, amb un màxim el dia 2, els Monoceròtids, amb un màxim el dia 9, els Sygma Hydrids, amb un màxim el dia 9, els Coma Berenices, amb un màxim el dia 16 i els Leo Minoris, amb un màxim el dia 19.

Podrem observar quatre cometes.El cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko serà visible a Lleó, prop del zenit, durant la segona meitat de la nit, amb una magnitud als voltants de 9. El cometa C/2021 A1 (Leonard), atravessarà les constel·lacions de Coma Brenices, Boote, Serpens, Ophiuchus, Scutum i Sagitari. Segurament serà visible a simple vista amb una magnitud als voltants de 4, tot i que molt baix, de matinada, durant la primera meitat del mes. El cometa C/2019 L3 (ATLAS), es veurà al nord de Càstor i Pollux, als Bessons, prop del zenit tota la nit, amb una magnitud als voltants de 9. El cometa 19P/Borrelly estarà a Sculptor i Cetus, molt baix al vespre, amb una magnitud als voltants de la 9.