Ingredients:

4 Talls de secret ibèric

2 Albergínies blanques

70 Grams de formatge Idiazabal fumat

Sal grossa o en escates

Oli d´oliva verge extra

Elaboració:

1.- Poseu en marxa el forn a 200º, de dalt i de baix.
2.- Renteu les albergínies i aixugeu-les amb paper de cuina. Elimineu el tronxo, talleu-les de dalt a baix, i, amb el ganivet mateix, marqueu un rombs a la polpa per a facilitar la cocció.
3.- Folreu el fons d´una safata amb paper de forn i poseu-hi les albergínies. Enforneu.
4.- Una vegada les albergínies estiguin cuites, entreu-les a una bossa de paper o de plàstic perquè suin. Fent-ho d´aquesta manera, quan es refredin, us resultarà més fàcil treure la pell.
5.- Una vegada pelades, tritureu la polpa juntament amb el formatge Idiazabal engrunat i una mica d´oli d´oliva.
6.- Aboqueu aquest puré a una paella i poseu-la a foc baix. Aneu removent fins aconseguir una barreja llisa i cremosa. Separeu del foc per a tallar la cocció, i, si cal, rectifiqueu de sal. Mantingueu-la temperada.
7.- Per a cuinar el secret, escalfeu una planxa (també podeu fer servir una paella), posada a foc mig alt, i pinzelleu-la amb unes gotes d´oli. Amb aquesta quantitat n´hi haurà prou, atès que el greix infiltrat a la carn amb l´escalfor es fondrà, i evitarà que la carn s´enganxi.
8.-Podeu posar la sal en aquest moment, o esperar quan la carn estigui cuita. En un altre tipus de carns és recomenable salar una vegada cuites, però, en el cas del secret és pot fer al principi, ja que, gràcies al seu propi greix no s´assecarà.
9.- Quan la planxa estigui ben roent, poseu-hi els secrets pel costat més greixós. El temps del cuinat dependrà del gruix dels talls. Quan el greix es fongui i comenci a quedar cruixent, gireu-los i féu d´igual manera l´altre banda.
10.- Fóra del foc, deixeu reposar la carn uns instants. Mentrestant, a un costat dels plats on la presentareu, formeu una llàgrima amb la salsa que heu preparat. Disposeu-hi els secrets i porteu a taula tot seguit.

PEL MAIG, UN JARDI A CADA PLAT.