Els dies es comencen a escurçar

La dita, en la seva explicació més al·legòrica, expressa que al setembre els dies s’escurcen molt, significant que porten calçat lleuger i fan molt de camí. Aquesta dita també es pot trobar en l’expressió “a la tardor, el dia porta espardenyes”. I és que ja hi estem a tocar. La tardor començarà el 22 de setembre. Hi ha una altra explicació de la dita, més meteorològica. Diu que es tracta d’un mes suau en què es pot anar vestit frescament durant el dia. I una tercera, més de la feina del camp. Aquesta diu que és l’època dels treballs en el camp, ja que encara fa bon estar de dia, i és el moment idoni per anar a plantar a l’hort. Amb espardenyes és clar.

Aquest mes, com tots els mesos d’estiu, té diverses festes majors. Aquí ho són de Llinars del Vallès, Sant Celoni i Vallgorguina. El motiu principal és que aquestes festes tenen origen rural, i l’època estiuenca era en la que els pagesos estaven més lliures. Enguany, però, no podrem celebrar-les com ens agradaria. I tampoc serà igual el començament de l’escola. Però estem convençuts que es tracta d’un impediment temporal, i que l’any vinent tornarem a tenir un setembre com cal.

El setembre deu el seu nom a què era, originalment, el setè de deu mesos del calendari romà més antic conegut, el calendari de Ròmul cap al 750 aC (en llatí set és “septem”). El primer més era març, fins a la reforma del calendari feta pel segon rei de Roma, Numa Pompilio, que va afegir gener i febrer per completar l’any.

Aquest mes publiquem “Música dels anys 60”, un article d’una sèrie que vam començar amb l’article dedicat la música dels anys 40. A l’apartat de l’excursió us parlarem del venerable Roure Gros de Vilamajor. Al de salut us parlem de les dietes baixes en greixos. Al de menjar us parlem del Vermut i us oferim la recepta per fer-ne un de casolà. I al de la llar, us expliquem algunes característiques dels diferents tipus de fusta. Us recordem que, com sempre, podeu consultar aquests i altres articles a la nostra web www.dqi.cat.

El 15 de setembre és el Dia Internacional de la Democràcia, en el que commemorem els valors de llibertat i respecte per als drets humans i el principi de celebració d’eleccions periòdiques mitjançant sufragi universal. Els valors de la Democràcia s’han incorporat en la Declaració Universal de Drets Humans i en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. El 21 de setembre és el Dia Internacional de la Pau, i el 23 el Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Persones.

Astronòmicament, Júpiter i Saturn estaran cada cop més junts, tots dos a Sagitari, preparant la gran conjunció de final d’any. Mart es podrà veure tota la nit a Peixos. Venus serà visible només a les darreres hores de la nit. Mercuri serà invisible. Es podran observar, amb telescopi, Urà, tota la nit a Àries i Neptú, tota la nit a Aquari. El dia 6 es produirà una ocultació de Mart per la Lluna, tot i que es produirà amb el crepuscle molt avançat.

Tenim tres cometes: el C/2017 T2 (PanSTARRS), a la constel·lació de Verge, amb una magnitud prevista de 10, el C/2020 F3 (NEOWISE), també a Verge i amb una magnitud prevista de 10, i el periòdic 88P/Howell, entre Balança i Escorpí amb una magnitud prevista de 8.