Pel maig floreix el faig i canta el gaig

Tots celebrem estar al bell mig de la primavera.

 

D’alguna forma, les plantes saben que han de florir a la primavera. Així ho fa el faig, com qualsevol altre arbre. Els animals tampoc no es queden enrere en aquesta celebració. Des del començament de l’estació, els gaigs es tornen ocells socials i es reuneixen en cerimònies en què s’empaiten els uns als altres amb un lent bategar d’ales. D’aquí la dita del faig i el gaig.

 

Aquest mes tenim el V Festival Internacional de Pallasses, amb una quarantena d’artistes de renom, a Sant Esteve de Palautordera. A la mateixa població seguim amb el festival del Circ Cric fins a l’1 de juliol. El 19 de maig es celebra l’aniversari de pallassos sense fronteres.

 

El dissabte 12 de maig torna la Trobada de Bestiari a Llinars de Vallès. El poble s’omple de dracs i bèsties de tota mena vinguts de qualsevol indret de Catalunya. Amb la plantada del bestiari el públic pot gaudir i admirar les figures de foc.

 

I tenim un munt més d’activitats. A la nostra agenda podreu trobar teatre, cinema, música, dansa, activitats per nens, arts i tallers de la zona. Tanmateix podreu llegir les nostres seccions habituals de Salut, Llar i Excursió, aquest mes, al Gorg de la Sort. També hi trobareu l’article de menjar i beure, la recepta i la nostra guia de restaurants.

 

Al maig tenim diversos dies reivindicatius. L’1 de maig és el Dia Internacional dels Treballadors. Es celebra des del 1889, en homenatge als anomenats màrtirs de Chicago, cinc treballadors anarquistes executats als Estats Units acusats dels fets de Haymarket. En aquesta plaça va explotar una bomba entre els policies fent un mort i diversos ferits. Després d’això, la policia va obrir foc contra la multitud, matant i ferint a un nombre desconegut d’obrers. El 3 de maig és el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. Segons l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans: “Tot individu té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; aquest dret inclou el de no ser molestat a causa de les seves opinions, el d’investigar i rebre informacions i opinions, i el de difondre-les, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d’expressió”. I el 17 és el Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia. Actualment més de setanta països criminalitzen l’homosexualitat i la condemnen amb penes de presó. Almenys, cinc d’aquests països mantenen la pena de mort per a aquests casos.

 

Per altra banda, com a commemoratius tenim el 8, que és el dia Mundial de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja. I el 9  és el Dia d’Europa, per recordar la Declaració Schuman, un primer pas per integrar els estats europeus que es produir només cinc anys després de la fi de la Segona Guerra Mundial.

 

Astronòmicament parlant, podrem veure Venus i Júpiter a primeres hores de la nit. Saturn es podrà veure unes tres hores més tard, i una hora després, apareixerà Mart. Mercuri gairebé no es veurà més que els primers dies i Neptú es podrà observar prop de la matinada. El dia 6 hi haurà un màxim dels meteors Eta Aquàrides, tot i que la Lluna en quart minvant en dificultarà l’observació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.