El creixement és l’única evidència de vida

És una frase de John Henry Newman, sacerdot anglicà del segle XIX, convertit al catolicisme i recentment canonitzat. Dediquem, precisament, els articles d’aquesta edició al creixement. El de la secció de Salut és Gran com Shaquille O’Neal. El de la Llar, Com és de gran…, on us parlem des de la Sagrada Família fins al Burj Khalifa. El de Menjar és Fongs amics, fongs enemics, on us parlem del mecanisme de creixement del pa amb el llevat.

L’1 de novembre és Tots Sants. El 22 de novembre és Santa Cecília, patrona de la música. La fama musical de Cecília es basa en la llegenda de la seva mort, que diu que mentre ella moria a causa del martiri, anava pregant Déu tot cantant-li. El 25 de novembre és el dia internacional per l’eliminació de la violència contra la dona.

Astronòmicament parlant, a primeres hores del vespre es veurà Júpiter, a Àries, i Saturn, a Aquari. Entre els llums del crepuscle vespertí es veurà Mercuri. A darreres hores de la nit es veurà Venus. A mig matí del 9 de novembre, la Lluna l’ocultarà. Mart serà invisible, en estar en conjunció amb el Sol. Dels planetes que requereixen telescopi, Urà serà observable tota la nit a Àries i Neptú gairebé tota la nit a Peixos (i a Aquari a partir del dia 28).

La pluja d’estels Leònids estaran actius des del 6 fins al 30, amb un màxim el dia 18, i uns 10 a 15 meteors per hora. Són els més ràpids de l’any, pel fet que la Terra se’ls troba de front. Són brillants i amb un color, en general, vermellós. Freqüentment, deixen una traça verda que pot durar uns pocs segons. Per altra banda, tindrem els Tàurids del Sud, actius des del 20 de setembre fins al 20 de novembre, amb un màxim el 5 de novembre, amb uns 5 a m/h, i els Tàurids del Nord, actius des del 20 d’octubre fins al 10 de desembre, amb un màxim el 12 de novembre, amb uns 5 m/h. Són lents i de bona visibilitat.

Seran observables tres cometes amb una magnitud prevista entre la 7 i la 8: C/2023 H2 (Lemmon), 103P/Hartley i 62P/Tsuchishan.