La percepció és subjectiva.

És una frase de Sol Lewitt, artista estatunidenc lligat a diversos moviments com l’art conceptual i el minimalisme. De la seva obra Incomplete Open Cube (1974) deia “La idea inicial és simple, però la percepció visual és complexa.Això és el que li passa als meus cubs oberts tridimensionals: si dibuixes per exemple cada costat, un quadrat, una quadrícula, això té un ordre, però quan ho trasllades a les tres dimensions resulta caòtic, fins que ho mires des de diferents angles; és aleshores quan recupera el seu ordre anterior”.

Us portem tres articles al voltant de la percepció. A la secció de Salut, a Màgia sense espòilers, us parlem del funcionament dels nostres sentits i la nostra percepció. A l’article Els deixem menjar el que vulguin?,us parlem dels factors nutricionals, culturals i psicològics que determinen la nostra dieta. A La percepció de l’espai, us parlem de les sensacions i les percepcions que ens provoquen l’arquitectura i la decoració d’interiors.

Aquest mes tenim diversos dies reivindicatius: El dia 1 de maig és el Dia Internacional dels Treballadors. El 3 és el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. Segons l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans: “Tot individu té dret a la llibertat d’opinió i d’expressió; aquest dret inclou el de no ser molestat a causa de les seves opinions, el d’investigar i rebre informacions i opinions, i el de difondre-les, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d’expressió”. I el 17 és el Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia. Actualment, encara hi ha més de setanta països que criminalitzen l’homosexualitat i la condemnen amb penes de presó. Cinc d’aquests països mantenen la pena de mort per a aquests casos. També tenim diverses commemoracions. El 8 de maig és el Dia Mundial de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja i el dia 9 és el Dia d’Europa.

El dia 16 es produirà un eclipsi total de Lluna. Des d’on estem només podrem observar la primera part de l’eclipsi. Pel que fa als planetes visibles a ull nu, Mercuri es podrà veure molt baix, al vespre, entre els llums del crepuscle i durant la primera meitat del mes. Venus es podrà veure molt baix, a la matinada, entre les llums del crepuscle. Mart serà visible al final de la nit entre les llums del crepuscle, a la constel·lació d’Aquari, entrant a Peixos el dia 20. Júpiter es veurà al final de la nit i de matinada entre les llums del crepuscle, durant la segona meitat del mes a Peixos. Saturn es veurà la segona meitat de la nit, a Capricorn. Júpiter i Venus estaran en conjunció durant la primera nit del mes. Després, Júpiter s’emparellarà amb Mart el dia 29, estant a només 0,6 graus al nord. Pel que fa als planetes que requereixen telescopi, Neptú es veurà al final de la nit a Aquari, entrant a Peixos el dia 3. Urà no serà observable, ja que estarà en conjunció amb el Sol el dia 5.

Tindrem la pluja de meteors Eta Aquàrids (102 ACE), actius entre el 19 d’abril i el 28 de maig, amb un màxim el dia 6, amb uns 50 meteors per hora. Són de velocitat ràpida i brillants. Estan associats al cometa 1/P Halley.

Per altra banda, la pluja de meteors Eta Lírids estarà activa del 3 al 14 de maig, amb un màxim el dia 10 amb 3 meteors per hora. Són de velocitat mitjana i menys brillantor que la mitjana. Estan associats al cometa C/1983 H1 (IRAS-Araki-Alcok).

Es pot veure el cometa C/2017 K2 (PANSTARRS) principalment a la segona meitat de la nit a Ophiuchus, amb una magnitud prevista d’entre 7 i 9, i el cometa C/2021 03 (PANSTARRS) tota la nit a partir del dia 10, amb una magnitud prevista de 9, movent-se entre Taure, Perseus i Camelopardalis.