L’única constant a la vida és el canvi.

És una frase d’Heràclit, filòsof presocràtic. Al gener us parlem, precisament, del canvi i de l’evolució. A l’article de Menjar, Houston, hem perdut un tomàquet, us portem una anècdota real de l’Estació Espacial Internacional. Al de Salut, un metge enganxat a la pantalla, fem un pronòstic de com afectarà la intel·ligència artificial al sector sanitari. Al de Llar, Cases com les de la Barbie, us parlem de la pel·lícula i de les coses positives de les cases en miniatura. A la recepta us portem calamarsons al Porto amb ceba caramel·litzada i a l’excursió anem a .

El dia 6 és el Dia de Reis, el 17 és Sant Antoni Abat, amb la festa dels Tres Tombs, i el dia 20 Sant Sebastià i Sant Proget, amb les festes d’hivern.

Astronòmicament parlant, Júpiter serà visible durant la primera meitat de la nit a Àries, Saturn ho serà a principis de la nit, a Aquari, Venus al final de la nit, i Mart i Mercuri al crepuscle matutí, molt baixos. Amb telescopi es podrà observar Urà a Àries durant la primera meitat de la nit, i Neptú a Peixos, les primeres hores de la nit.

Podrem veure la pluja de meteors Quadràntids, entre el 28 de desembre i el 12 de gener, amb un màxim el dia 4, amb uns 80 meteors per hora. Són de velocitat mitjana i més brillants. Es creu que provenen de l’asteroide Faetó, com els Gemínids. Una altra pluja de meteors són els Gamma Ursa Minor, actius des del 10 fins al 22 de gener, amb un màxim el dia 19, amb uns 3 meteors per hora. Són de velocitat mitjana i més dèbils.

Podrem veure els cometes 62P/Tsuchinshan, a Lleó, el C/2021 S3 (PANSTARRS), a Centaure, Lupus i Escorpí, el 144P/Kushida, a Àries, Cetus i Taure, i el 12P/ Pons-Brooks, prop del Cigne, amb unes magnituds previstes de 6, 7, 8 i 9 (4 el dia 21) respectivament.