La veritat us farà lliures

La frase apareix en l’Evangeli de Sant Joan. Expressa que, quan siguem honrats i sincers, i visquem en la veritat, estarem alliberats de la ignorància, la mentida i l’engany. La veritat és un valor fonamental en moltes tradicions i cultures diferents. En el Budisme, per posar un altre cas, “la veritat és el camí que condueix a la fi del sofriment”. Dediquem aquesta edició a la veritat.

A l’article de Salut us portem “Menjar-se una casa”, a on expliquem quines són les peces que realment utilitza el nostre cos quan ingerim un aliment. Al de la Llar, us portem “La veritat dels materials” a on us exposem quins són naturals de debò i quins són còpies. Al de Menjar us parlem de “La veritat amagada als plats”. A part d’ingredients, porten cultura, tradició i història personal. A l’excursió visitem la Serra Llarga dels pinyons de la Peirana i a la recepta us portem el secret ibèric amb llàgrima d’Idiazabal i albergínia.

Aquest mes tenim diversos dies reivindicatius: El dia 1 de maig és el Dia Internacional dels Treballadors. El 3 és el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. El 17 és el Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia. També tenim diverses commemoracions. El 8 de maig és el Dia Mundial de la Creu Roja i el dia 9 és el Dia d’Europa.

Astronòmicament parlant, Venus i Mart es podran veure a primeres hores de la nit. Saturn i Júpiter es podran veure al final de la nit, de la mateixa manera que Mercuri, però aquestnomés a final de mes. Amb telescopi es podrà veure Neptú, la segona meitat de mes i a darreres hores. Urà no serà observable (estarà en conjunció amb el Sol el dia 9).

Aquest mes no hi ha cap pluja de meteors destacable. Pel que fa a cometes, només hi ha el 237P/LINEAR, amb una magnitud que, com a molt, pot arribar a la 10.

No és el que mires el que importa, sinó el que veus.

És una frase de Henry David Thoreau, escriptor, anarquista i filòsof estatunidenc del segle XIX. Dediquem els articles d’aquesta edició al que es pot veure darrere de les imatges. En el de la secció de Salut, El cos diu més coses de les que ens pensem, tractem la comunicació no verbal. En el de la Llar, Geometries per Sauron, geometries per Disney, parlem de l’impacte de les formes geomètriques en l’arquitectura. En el de Menjar, Compres compulsives, compres impulsives, descrivim com decidim el que comprem. A la recepta us portem els polvorons. A l’excursió anem al camp Gran.

L’1 de desembre es commemora que Rosa Parks va negar-se a cedir un seient a un passatger blanc. El 10 de desembre és el Dia dels Drets Humans, coincidint amb la data en què es va adoptar la Declaració Universal de Drets Humans el 1948.

Astronòmicament parlant, podrem veure Júpiter, tota la nit, a Àries, i Saturn, a primeres hores de la nit, a Aquari. Mart encara serà invisible. Mercuri es veurà al vespre a començaments de mes, i de matinada a finals de mes, sempre entre les llums del crepuscle. A darreres hores de la nit es veurà Venus. Dels planetes que requereixen telescopi, Urà serà observable tota la nit a Àries i Neptú a primeres hores de la nit, a Aquari.

Destaquem la pluja de meteors Gemínids, actius del 4 al 17, amb un màxim el dia 14, amb uns 150 meteors per hora. Són de velocitat lenta i brillants. Són causats per l’objecte 3200 Faetó (és una de les poques pluges no causades per cometes). Els Úrsids, del 17 al 26, tindran un màxim el dia 23, amb uns 10 m/h. Són de velocitat molt lenta i brillants. Els Hídrids, del 3 al 20, tindran un màxim el 9, amb 7 m/h. I els Monoceròtids, del 27 de novembre al 20 de desembre, el tindran el 9 amb 3 m/h.

Seran observables els cometes 103P/Hartley amb una magnitud 8 a Hydra i el 62P/Tsuchishan a Lleó amb una magnitud 7.