La intel·ligència és la capacitat d’adaptar-se als canvis

La frase és de Stephen Hawking. Ens hem anat adaptant als canvis d’Internet (xarxes socials, bots, Bizum, Bitcoins…) i ens adaptarem als canvis de la intel·ligència artificial (IA). Li dediquem aquesta edició.

La portada l’hem fet amb IA, concretament amb Midjourney, indicant-li que fos una representació d’ella mateixa. A l’article de Salut ens preguntem “És intel·ligent la intel·ligència artificial?”, a on ens preguntem si pot substituir als éssers humans. Al de la Llar, us portem “Com aprenen les Intel·ligències Artificials” a on comparem el seu aprenentatge amb el de grans arquitectes i dissenyadors. Al de Menjar ens preguntem si “La IA sap de sabors?”. Ha demostrat gestionar força bé imatges i sons però, i el gust i l’olfacte? A l’excursió a l’església vella de Vilalba Sasserra i a la recepta us portem coc de cireres i formatge.

El 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient. El dia 8 és el Dia Mundial dels Oceans i el 17 el Dia Mundial contra la desertificació i la sequera. El 27 és el Dia de les Microempreses i les Petites i Mitjanes Empreses. I el 28 és el Dia Internacional de l’Orgull LGBT.

Astronòmicament parlant, podrem veure Venus a primeres hores de la nit sobre l’horitzó oest i Mart una mica més alt en l’horitzó, apropant-se a Venus, estan en conjunció el dia 1 de juliol. A la segona meitat de la nit es podran veure Saturn a Aquari i, ja cap a les darreres hores de la nit Júpiter a Àries. Durant la primera meitat de mes veurem, durant crepuscle del matí, Mercuri. Amb telescopi es podrà veure Neptú a Peixos i Urà a Àries.

La pluja de meteors Boòtides de juny estarà activa entre el 22 de juny i el 2 de juliol, amb un màxim el dia 27. El nombre de meteors per hora és molt variable i pot anar des de 0 fins a més de 100. Són de velocitat molt lenta i més brillants que de mitjana. Estan associats al cometa 7P/Pons-Winnecke.

Podrem veure el cometa 237P/LINEAR, visible a Àquila,amb una magnitud prevista de 10 i el C/2021 T4(Lemmon), visible al final de la nit i sobre l’horitzó sud, amb una magnitud prevista de 9.