Més aviat que ens pensàvem aniran acabant les restriccions, i tornarem a tenir una vida més normal. També és molt possible que les primeres setmanes, o mesos, es produeixi una explosió d’activitats per tot arreu. Si es fa amb seny, benvinguda sigui l’alegria. Plutarc fa gairebé dos mil·lennis, ens aconsellava exactament el mateix, fent l’afirmació que hem posat a l’encapçalament.

I per això us hem portat un article dedicat al plaer, a la secció de Salut. Complementant-lo, a la secció de la Llar, us portem un article sobre les sensacions dels espais. A la secció de Menjar, per mantenir-nos en el plaer i el gaudi, us portem el tast de vi negre. A la recepta, us expliquem com fer la coca de llardons, pensant ja en Sant Joan. I a l’excursió us portem La Sitja de Llop.

El 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient. Enguany dedicat a la restauració dels ecosistemes, i la urgència en fer les paus amb la natura, amb el Pakistan com amfitriona. El dia 8 és el Dia Mundial dels Oceans i el 17 el Dia Mundial contra la desertificació i la sequera. El 27 és el Dia de les Microempreses i les Petites i Mitjanes Empreses. I el 28 és el Dia Internacional de l’Orgull LGBT. La data commemora els disturbis de Stonewall de 1969. Aquell dia la policia de Nova York va fer una batuda a l’Stonewall Inn, un bar gai del barri de Greenwich Village, amb tot un seguit d’aldarulls. Va ser el primer cop que un nombre significatiu d’homosexuals s’oposaven a ser arrestats pel simple fet de ser-ho.

Astronòmicament parlant, podrem veure Mart a primeres hores de la nit, prop de l’horitzó. A finals de mes Venus estarà prop de Mart, preparant la conjunció del 13 de juliol. Durant la segona meitat de la nit es podran veure Júpiter i Saturn. Mercuri es veurà de matinada, molt baix, durant la segona meitat de mes. Dels planetes que requereixen telescopi, es podrà veure Urà durant la segona meitat del mes, abans de la matinada, a Àries, i Neptú durant la segona meitat de mes a Aquari. Seguirà actiu el PHEMU (Mutual Phenomena of Jupiter Satellites), que es produeix cada sis anys amb eclipsis i ocultacions entre els satèl·lits de Júpiter. Succeeix quan la Terra i el Sol estan en el mateix plànol que les òrbites dels satèl·lits. El 7 de juny Io eclipsa parcialment a II Europa, el 14 de juny, Io eclipsa amb la seva penombra a II Europa, i el 18 de juny II Europa eclipsa amb la seva penombra a IV Calisto.

El dia 10 tindrem un eclipsi anular de Sol que des d’aquí es veurà com a parcial. Estem molt lluny de la zona central, que creuarà Canadà, creuarà l’extrem nord-oest de Groenlàndia i acabarà a la Sibèria oriental. En qualsevol cas, recordeu que és molt perillós mirar directament al Sol sense prendre les precaucions necessàries i que, fer-ho, pot produir lesions irreversibles.

La pluja de meteors boòtides de juny estarà activa entre el 22 de juny i el 2 de juliol, amb un màxim el dia 27. El nombre de meteors per hora és variable. Són de velocitat molt lenta i més brillants que de mitjana. Estan associats al cometa 7P/Pons-Winnecke. La Lluna plena afectarà molt a la seva visibilitat.

L’asteroide Juno, de magnitud 10,2, passarà prop del cúmul globular M10, de magnitud 6,6 a Ophiuchus els dies 18 i 19.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.