El febrer, nou cares té

Es diu que és un mes molt esbojarrat perquè fa tot tipus de temps. I és que solen alternar-se la neu, les glaçades, la pluja, el sol i el vent. El què acostuma a ser constant és el fred, com ens recorda una altra dita: “Guarda llenya el llenyater, per quan arribi el febrer”.

I també es diu que és un mes poca-solta perquè arriba el Carnestoltes, com us explicarem a la
nostra secció especial i veureu a les diferents activitats de l’agenda.
Aquest any cau entre el 8 i el 14 de febrer.
A moltes poblacions del Vallès, entre elles Sant Celoni, Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera
o Llinars del Vallès, és costum celebrar el diumenge de Carnestoltes el tradicional Ball de Gitanes. Antigament eren un ritu per afavorir la fertilitat de la terra i propiciar l’inici de la primavera.
En el Ball de Gitanes tradicional hi participen una sèrie de personatges, com ara “els nuvis”, “el vell i la vella”, “els diablots” entre altres, i està dividit en diferents parts o balls: “el pasdoble”, “el xotis”, “la masurca”, etc. Hi ha una
comparsa, que és hereva de les mascarades, que fa una representació para teatral que acaba amb el part d’un animal. A cada poble la comitiva és encapçalada pel Capità de cavalls, el Vell i la Vella, i els diablots, que fan trapelleries,
jugant amb la gent que es mira l’espectacle i disparant a l’aire amb escombres-escopeta o altres estris.
El seu objectiu és fer xivarri i esverar la gent.
El dia 2 de febrer és la festivitat de la Candelera, un dia que tradicionalment serveix per observar els elements de la natura per tal de  preveure si el fred hivernal s’ha acabat o si encara ens acompayarà un temps més.
El 4 de febrer és el Dia Mundial de la lluita contra el Càncer.

El 14 de febrer és Sant Valentí, celebració tradicional en països anglosaxons i exportada a altres cultures.
Astronòmicament només tenim  un parell de pluges menors. Les alfa-centàurides, el dia 8 i les delta-leònides, el dia 24. El dia 15 hi ha un eclipsi parcial de Sol, però només es veurà des de Sudamèrica i l’Antàrtida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.