El disseny d’una cuina té en compte l’estètica, la funcionalitat, la facilitat de moviment i la nostra seguretat.

Distribució de la cuina

La distribució bàsica de la cuina consisteix en el triangle de la zona de placa, o fogons, l’aigüera i la zona de treball. Aquest és el recorregut que farem més vegades.

L’aigüera i el rentaplats són dos elements que sempre aniran lligats i, per tant, convé que estiguin a prop. Si el rentaplats es pot elevar uns 40 cm, ens serà més còmode d’utilitzar. Per altra banda, si podem posar l’aigüera sota una finestra, gaudirem de llum i una bona sensació.

El forn és millor tindre’l elevat. I el microones es pot posar en columna de forma que els dos siguin accessibles, i mirar que estiguin prop del taulell.
Funcionalment, la nevera es pot posar prop d’aquests elements, tot i que cal tenir en compte que podem fer patir la nostra factura de la llum si no estan suficientment aïllats.

Mides dels mobles L’alçada ideal del taulell depèn de la nostra alçada. No tots els que vivim en un mateix lloc tenim
la mateixa, però per fer-nos una idea, per una persona de metre seixanta, el taulell estarà en uns 86 cm, i per una persona de metre vuitanta-cinc, en uns 100 cm.
La profunditat del taulell de 60 cm és la més habitual, sobretot perquè és la que segueix la mida estàndard dels electrodomèstics.

El fons de 35 cm es fa servir per a zones auxiliars. O el de 70 cm o més es fa servir per a zones de treball a on vulguem augmentar la capacitat i per illes i penínsules.
Els mobles alts solen ser de 35 cm de profunditat, el què permet treballar sobre el taulell sense donar-nos cops. I que ens resulti còmode accedir-hi i no haver de posar-nos de puntetes o haver de pujar a un tamboret. L’alçada també dependrà de les fondàries de taulell i moble alt.

Espais
Hauríem de deixar 90 cm com a mínim entre dues zones fixes, com per exemple, paret i costat. I de 120 cm entre una zona fixa i una zona de treball, o entre una zona fixa i una cadira ocupada. També tindrem en compte les dimensions
de les portes, com per exemple, les del rentaplats un cop obert.

Tipus de portes
Les portes han de facilitar els nostres moviments, fins i tot quan estan obertes. Hi ha diferents tipus com per exemple les abatibles, les obliqües o les de persiana. No hi ha d’haver elements que ens molestin quan
ens movem, com tiradors en què puguem enganxar-nos. Hi ha altres sistemes d’apertura com els perfils incrustats en la porta, o els sistemes d’expulsió mecànica o electrònica de calaixos sense tiradors.

Ordre 
Hi ha molts accessoris d’interiors per tenir els estris ordenats dins dels calaixos. Poden ser safates extraïbles o diferents tipus de separadors. També són útils les estoretes antilliscants. Per als mòduls podem fer servir caixes o safates per evitar que els objectes no es moguin.


Podem fer servir barres decoratives per posar disposar d’una zona extra d’emmagatzematge. També podem posar estanteries obertes per alguns aliments i estris. I fer servir carrets multi usos. I si necessitem més espai, podem arribar a penjar estris del sostre, tot i que haurem de fer servir un tamboret per agafar-les.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.