Novembre és el mes que anuncia l’arribada del fred. Hi ha un munt de dites que ens ho recorden: El primer dia del mes tenim “Per Tots Sants a Sant Andreu, vent o pluja o fred o neu”. Pel dia 17, “Per Sant Iscle, el fred xiscla”. Per al 23, “Sant Climent porta l’hivern”. El dia 25, “Per Santa Caterina, o molt freda o molt humida”. El 29, “Sant Sadurní, el fred gros ja és aquí”. I per al dia 30, “Per Sant Andreu, neu per tot arreu”. Sant Martí, l’11, és l’excepció, donat que la temperatura se sol elevar per sobre dels valors dels dies anteriors, es coneix com a estiuet de Sant Martí.

Us portem un monogràfic d’articles sobre el fred. A la secció de Salut us explicarem que el fred ens fa viure més i millor. A la secció de la llar us parlarem de les cases del fred, amb una parada obligada en l’estil nòrdic. I, a la secció de Menjar, us parlarem dels plats del fred, un viatge que va del ramen fins a la nostra estimada escudella. A la recepta us portem els escamarlans a l’empordanesa amb rossinyols. I a la secció de l’Excursió anirem a passejar per la Serreta del Poble Sec de Cardedeu.

Tanmateix us portem l’agenda cultural de les poblacions del Baix Montseny, amb música i dansa, nens, espectacles i arts i activitats i l’agenda del Vilamagore Medieval de Sant Pere de Vilamajor.

L’1 de novembre és Tots Sants. El 22 de novembre és Santa Cecília, patrona de la música. La fama musical de Cecília es basa en la llegenda de la seva mort, que diu que mentre ella moria a causa del martiri, anava pregant Déu tot cantant-li. El 25 de novembre és el dia internacional per l’eliminació de la violència contra la dona.

Amb la baixada de les temperatures, la natura entra en una “mort aparent”. No és d’estranyar, per això, que el dia 1 sigui el dia de Tots Sants i el dia 2 el Dia de Morts, o Dia dels Difunts. La creença, tanmateix, és que el primer dia els vius visiten els morts i el segon són els morts els que visiten els vius. La Castanyada, tot i provenir d’una antiga festa ritual funerària, s’ha anat desplaçant a la vigília del dia de Tots Sants.

Astronòmicament parlant, durant la primera meitat de la nit, encara es poden veure Júpiter i Saturn a la constel·lació de Capricorn. Venus serà visible al capvespre, prop de l‘horitzó.. Mercuri es podrà veure, a començaments de mes, de matinada, entre les llums del crepuscle. Mart tornarà a ser visible durant la matinada, també entre les llums del crepuscle. Es podran observar, amb telescopi, Urà, tota la nit a Àries i Neptú, gairebétota la nit, excepte a darreres hores, a Aquari.

Al novembre tenim diferents pluges de meteors. Els Leònids estaran actius des del 6 fins al 30 de novembre. Tindran un màxim el dia 17, amb uns 10 meteors per hora. Són els més ràpids de l’any, pel fet que la Terra se’ls troba de front. Són brillants i amb un color, en general, vermellós. Freqüentment deixen una estela verda que pot durar uns pocs segons. Procedeixen del cometa 55P/Tempel-Tuttle. Per altra banda tindrem els Tàurids Nord, actius des del 20 d’octubre fins al 10 de desembre, amb un màxim el 12 de novembre, amb uns 5 meteors per hora. Són lents i de bona visibilitat. Els Tàurids Sud, que van tenir el seu màxim el passat 10 d’octubre, seguiran actius fins al 20 de novembre. Els Alfa Monoceròtids estan actius des del 15 fins al 25 de novembre, amb un màxim el 21 de novembre, amb uns 5 meteors per hora. Són ràpids i brillants. Els Oriònids de Novembre estan actius des del 13 de novembre fins al 6 de desembre, amb un màxim el dia 28, amb 3 meteors per hora. Són de velocitat mitjana i més dèbils que els altres.

La matinada del dia 19 es produirà un eclipsi gairebé total de Lluna, del que, des d’aquí, només podrem veure la fase de la penombra (si us desplacéssiu a Galícia sí que podríeu veure l’inici de l’eclipsi).

Al novembre podrem observar fins a cinc cometes, amb magnituds entre 7 i 10: El cometa 4P/Faye, visible gairebé tota la nit fins a la matinada a Unicorn, amb una magnitud als voltants de 10; El cometa 6P/d’Arrest, visible molt baix a primeres hores de la nit, entre Capricorn i Microscopi fins al Peix Austral, amb una magnitud als voltants de 9; el cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, visible gairebé tota la nit, entre Bessons i Cranc, amb una magnitud als voltants de 8; el cometa C/2021 A1 (Leonard), visible la segona meitat de la nit, entre Llebrers i Cabellera de Berenice, amb una magnitud als voltants de 7; el cometa C/2019 L3 (ATLAS), visible gairebé tota la nit, a Linx, amb una magnitud als voltants de 10.