La dita fa referència als plans, intencions i programes de les coses que volem fer l’any que comença. Després de massa mesos amb la Covid, comencem el 2021 amb força esperances. Serà un any que vindrà marcat, molt probablement, per les noves vacunes. Us en portem un ampli article.

No fa gaire que la generalització dels telèfons intel·ligents, el creixement les xarxes socials, com Facebook, Instagram o Twitter, i normalització de les compres electròniques, ens feien creure que el món anava, inevitablement, cap a una “digitalització total”. L’any passat vam comprovar, addicionalment, que la tecnologia ens ho permet: teletreball, educació a distància, reunions familiars per Zoom…

Però ens vam adonar d’una cosa més important: No estem disposats a viure sense el contacte amb els altres: Volem dinar en un bon restaurant, volem anar al nostre lloc de treball i trobar-nos els companys, volem tocar els productes abans de comprar-los, volem parlar amb la gent dels comerços, volem fer cursos presencials i no per Skype, volem mirar als ulls de desconeguts i rebre un somriure casual…

A l’Excursió us proposem una ruta artística, Vilamajor, el poble museu. A la secció de la Llar trobareu el tercer article dedicat als estils arquitectònics, el Noucentisme. A Menjar us portem el Tortell de Reis i la controvèrsia sobre el seu origen. I a la recepta us portem un Xató, per allunar-nos una mica de torrons i pastissos.

Astronòmicament parlant, Mart serà l’únic planeta visible a la primera part de la nit, a Peixos. Júpiter i Saturn seran invisibles. Mercuri es podrà veure els darrers dies de gener, al vespre, molt baix per l’oest. Venus es veurà tot el mes, de matinada, molt baix per l’est. Amb telescopi, Urà es podrà veure a Àries durant la primera meitat de la nit i Neptú, algunes hores, a Aquari.

La pluja de meteorits Quadràntids estan actius entre el 28 de desembre i el 12 de gener, amb un màxim el dia 3, amb uns 110 meteors per hora i més brillants de mitjana. La pluja de meteorits Gamma Ursa Minor estan actius des del 10 fins al 22 de gener, amb un màxim el dia 18, amb uns 3 meteors per hora i més dèbils de mitjana. El cometa C/2020 M3 (ATLAS) seguirà visible a Auriga, però amb una magnitud que baixa fins a la 10.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.