Netejar o aromatitzar?

 

Tal com us recomanàvem a l’article de “La pols a casa” (al número 76, de juny de 2018), cal ventilar diàriament la nostra llar. Per al tema de l’olor n’hi ha prou amb deu minuts. Però si, així i tot, seguim tenint problemes, hi ha un reguitzell de trucs que us expliquem tot seguit.

 

Determinats productes ens serviran per netejar superfícies. En l’anterior article us explicàvem com fer servir el bicarbonat de sodi. El vinagre de poma, aplicat en parts iguals amb aigua, també és un bon antibacterià i antifúngic que ens pot evitar l’olor d’humitat a causa de la floridura. Una alternativa al vinagre és la llimona, també a parts iguals amb aigua.

 

Altres productes serveixen per captar l’olor i/o la humitat. El bicarbonat de sodi, el carbó vegetal i l’arròs fan aquesta funció.

Hi ha llocs concrets que són focus d’olors no desitjats. La pica és un d’ells. Per desembussar-la i netejar-la es pot posar una tassa de vinagre, sal gruixuda i bicarbonat, deixant-ho actuar durant una mitja hora, i aclarint-ho posteriorment amb aigua calenta. Si volem, després, podem tirar-hi aigua calenta en la qual hàgim bullit pell de cítrics. Hem de ser conscients que alguns dels focus poden ser provocats per nosaltres mateixos. Així, per exemple, hem d’assecar molt bé les tovalloles abans de posar-les a l’armari o no podrem eliminar les olors d’humitat. Un altre exemple seria deixar restes de menjar a la nevera.

 

Un cop hem netejat la llar, podem passar a aromatitzar-la. Els olis essencials ens donen moltes possibilitats aromàtiques. També ens donen moltes possibilitats d’aplicació; es poden aplicar en forma d’esprai, amb unes gotes en una ampolla plena d’aigua, en forma de difusor amb una espelma, o bullint aigua amb unes gotes d’oli. També tenen diverses propietats per a la nostra salut. Entre els més utilitzats hi ha el lavandí, similar a l’espígol, per ser antibiòtic i calmant; el romaní, per ser un potent bactericida; la bergamota, com a distensiu; el mandarí, com a somnífer infantil; l’encens, per reduir edemes; la planta del te, com a fungicida; i l’eucaliptus, per expectorant i bactericida.

 

També podem fer servir plantes com l’espígol, ja sigui en la seva forma més natural, tallant les flors abans que s’assequin, i deixar-les assecar en un lloc sec i fosc. Altres possibilitats són el romaní, la menta, la canyella, el clau d’olor, la poma, la fusta de cedre… I podem deixar les plantes lligades, o fer petits sacs amb teles tramades i posar-los en calaixos i armaris. Amb els sacs podem ampliar les possibilitats als grans de cafè, a les pastilles de sabó

 

Un altre truc, si tenim pressa en què la casa faci bona olor, és fer pa torrat o fer cafè. El forn és un bon aliat, podem fer-hi pa de plàtan, tota mena de galetes, rotlles de canyella… i així aromatitzarem ràpidament tota la casa. Per urgències també tenim l’encens i les veles aromàtiques.

 

Netegeu bé i aromatitzeu els espais, i gaudiu de la llar… i fins i tot del vostre lloc de vacances!