Quin és l’estil de cuina que més m’agrada?

La cuina és una habitació més de la casa i, per tant, una opció segura és decorar-la com la resta. Si la casa és d’estil rústic, inspirada en les cases de camp i naturalesa, el més fàcil és instal·lar una cuina rústica amb mobles i utensilis de fusta o blancs, rajoles a joc, cortinetes a les finestres, algun element decoratiu forjat i pintat, cistells de vímet i moltes plantes.

Si optem per una cuina moderna, el que és important és la funcionalitat. Res està de més. Acostumen a predominar els tons neutres, sovint acompanyats de tocs vibrants en cadires, electrodomèstics i estris. Quant a mobles, aquests tenen un disseny simple, recte, i entre ells acostuma a haver-hi una barra o illa de cuina que serveix per menjar o com a superfície extra de treball. A la barra normalment trobarem tamborets de disseny. I aquesta cuina pot estar oberta al menjador. 

En les cuines minimalistes l’ordre i l’organització ho és tot. El disseny és senzill i elegant. L’ús de pocs elements decoratius i de colors clars, normalment fent contrast entre dos tons, imperen en aquest tipus de cuines així com una bona il·luminació.

L’estil escandinau és molt adient per a les cuines petites. Busca la senzillesa en el disseny i utilitza el blanc per magnificar les dimensions disponibles, alhora que li dóna més lluminositat. Normalment al blanc, l’acompanyen colors vibrants com el vermell, el blau, el verd… per fer destacar la resta de la decoració. I predominen els materials naturals, la fusta molt sovint per al terra i el lli i el cotó… 

En l’estil mediterrani trobem ambients lluminosos, amb un aire de platja que ens recorda les vacances, amb colors blancs, grocs, oliva, aiguamarina… Per a la cuina seria ideal una de ferro colat antic, amb olles i paelles de coure o ferro. Els mobles solen ser massissos de fusta. I acostuma a estar complementada amb elements com flors fresques, herbes seques penjades…

En l’estil urbà es combina la comoditat, el luxe i les tendències avantguardistes. S’utilitzen materials, colors i elements decoratius amb motius que fan referència als carrers de la ciutat. L’acer i el vidre són els materials adequats per aquest estil. S’acostumen a trobar elements característics com grans làmpades de peu d’acer i grans quadres amb fotografies.

Les cuines vintage tenen peces amb reminiscències de temps passats. Hi ha infinitat de possibilitats, des de cuines modernes amb electrodomèstics antics fins a estètiques vintage en la seva totalitat (rajoles, mobles i aixetes). En aquest cas ens poden ajudar els colors pastel, els papers estampats i els accessoris com una ràdio antiga, un rellotge gran, plats estampats o vells penjadors d’olles i paelles.

Com podeu veure hi ha estils molt diferents que condicionen els diferents elements de la cuina. Un dels elements clau és el revestiment, a on podem combinar infinitat de rajoles o revestiments ceràmics, pedres naturals, maons, papers pintats i pintures. I l’altre element clau són els elements propis de la cuina. Així, per exemple, podem optar per un taulell de fusta o bé laminar el taulell amb un color determinat.

Podeu trobar més informació sobre cuines en l’article “Ergonomia a la cuina” del número 68 del mes d’octubre de 2017.