Exercici regular, pes adequat, evitar tòxics i bona salut emocional.

La millor forma d’aconseguir un cor, i tot un sistema circulatori, saludable, consisteix a mantenir un bon estil de vida. L’exercici regular, un pes adequat, evitar determinats productes tòxics i una bona salut emocional en són les principals claus.

L’exercici regular és la primera de les recomanacions. I no es tracta de posar-se a fer un exercici intens, que ens podria produir problemes musculars o articulars, sobretot si no hi estem acostumats. Es tracta de canviar alguns dels nostres hàbits diaris per moure’ns de forma natural, com ara caminar més, pujar escales, ballar…

 

La segona recomanació és mantenir un pes adequat. El greix de l’abdomen, entorn del cor i altres òrgans produeix substàncies inflamatòries i hormones que estrenyen els vasos sanguinis i fan pujar la tensió. El pes es manté amb exercici i amb control de les calories ingerides. Determinats aliments ajuden també a cuidar l’aparell circulatori. El raïm té antioxidants com el resveratol i la quercitina que redueixen el colesterol. La nou té àcids greixos del tipus omega-3 que redueixen els triglicèrids, redueixen el risc d’arítmies, redueixen l’acumulació de placa a les artèries i ajuden a baixar la tensió. La civada ajuda a reduir els nivells de colesterol i sucre en sang. Els llegums, com les llenties, els cigrons, els pèsols… també redueixen el colesterol i prevenen l’arterioesclerosi. Hi ha moltes plantes que poden millorar la circulació. El galzeran, el castanyer d’índies i el ginkgo ajuden al retorn venós. L’all, la ceba, l’oli d’oliva, l’arç blanc i el nabiu flexibilitzen les artèries, i són també vasodilatadors. El nabiu i la pell de llimona milloren l’elasticitat dels vasos. El melilot redueix la probabilitat de trombes coronaris. La ginesta augmenta la força cardíaca. El te té propietats antioxidants i elimina dipòsits de calç a les artèries.

 

La tercera recomanació és evitar els tòxics. Evitar el fum i no fer grans ingestes d’alcohol. Un got de vi és bo, però un excés no. I limitar aliments amb molts de greixos, i prioritzar una alimentació saludable, amb moltes fruites i verdures. La fruita és cardioprotectora, per la seva riquesa en potassi, fibra, àcid fòlic, antioxidants i fitoquímics. Penseu que fins i tot els bacteris que hi ha a la boca poden acabar arribant al cor i danyar-lo. Una infecció de les genives no resolta podria derivar en una periodontitis que afecti fins i tot a la circulació. Podem dir que netejar-nos les dents i anar al dentista ajuda al cor. És a dir, que una bona salut integral ajuda al cor i al sistema circulatori.

 

I la darrera recomanació és mantenir una bona salut emocional. Les penes i les alegries afecten el cor, i no només en sentit figurat. Per exemple, un fort disgust pot arribar a produir la síndrome del cor trencat. En aquest cas un alt nivell d’estrès instantani, com el produït per una notícia molt dolenta, implica la segregació d’hormones d’activació com l’adrenalina o la noradrenalina, i poden fer que el cor es contragui de tal manera que els símptomes que mostra són els propis d’un infart. Sense arribar a aquests extrems, l’ansietat o els disgustos afectaran la salut del nostre cor. Per tant és important relaxar-se i dormir bé. Hi ha tècniques com el ioga, la meditació, la sofrologia… que no s’han pensat per al sistema circulatori, però que quan es practiquen de forma regular el milloren.

 

Feu exercici, mengeu bé, dormiu bé i sigueu feliços i el vostre cor us ho agrairà!