Novembre, mes de castanyes, nous, olives i patates.

Els dies s’escurcen i les nits s’allarguen.

La Castanyada se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament s’ha anat desplaçant a la vigília, és a dir, entre el 31 d’octubre i l’1 de novembre. Aquesta festa prové d’una antiga festa ritual funerària. Es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada, amb el moscatell com beguda típica. La festa del dia 1, Tots Sants, està íntimament relacionada amb la del dia 2, el Dia de Morts o Dia dels Difunts. La creença és que el primer dia els vius visiten els morts i el segon són els morts els que visiten els vius. I és que és una època en què ja s’acosta el fred i la natura entra en una “mort aparent”.

Novembre és un mes que mira a l’hivern i anuncia l’arribada del fred. Hi ha un munt de dites que ens ho recorden, moltes referint-se a una data senyalada. Per al dia 1, tenim “Per Tots Sants, capes i mocadors grans”. Per al dia 17, “Per Sant Iscle, el fred xiscla”. Per al dia 22, “Per Santa Cecília duu la neu a la faldilla”. Per al dia 23, “Sant Climent, el fred reganya la dent”. Per al dia 25, “Per Santa Caterina, el fred entra a la cuina”. Per al dia 29, “Sant Sadurní, el fred gros ja és aquí”. I per al dia 30, “Per Sant Andreu, retira la neu”.  El dia 11, Sant Martí, és l’excepció. En aquesta data la temperatura se sol elevar per sobre dels valors dels dies anteriors, en què es coneix com a l’“Estiuet de Sant Martí”.

En aquest número us informem de la programació dels cinemes l’Altrium i l’Esbarjo i d’un passi al Teatre Auditori de LLinars. Aquest mes teniu moltes obres de teatre, com El Secret de la Lloll i Federico García a Llinars del Vallès, Be God Is a Sant Celoni, Mala Broma i Amor, branques i fulles a Cardedeu. També us informem de música i dansa com el concert de Mazoni a Llinars del Vallès. Teniu un munt d’activitats per nens, com els Contes Bestials a Sant Antoni de Vilamajor, Música per a Menuts a Sant Celoni i Once upon a time a Cardedeu. Dins de l’apartat d’arts teniu exposicions i tertúlies. I un bon grapat de tallers per a totes les edats.

Com sempre, podreu llegir les nostres seccions habituals. A Salutus explicarem els beneficis de la teràpia japonesa Ito Thermie. A l’Excursió podreu visitar La Vallserena, amb una ruta que va de la riera de Vilamajor fins a la riera de Vallserena. A Menjar us donarem algunes idees per bullir correctament els aliments i la recepta per fer una amanida freda de pasta amb pollastre i poma. I a la Llar, idees per a la decoració de cuines.

També teniu l’agenda dels restaurants de la zona: Cuina d’autor, mediterrània, catalana, de mercat, italiana, tapes… Tots ben bons!

El 22 de novembre, Santa Cecília, és el dia internacional de la música. La fama musical de Cecília es basa en la llegenda de la seva mort, que diu que mentre ella moria a causa del martiri, anava pregant Déu tot cantant-li. El 25 de novembre és el dia internacional per l’eliminació de la violència contra la dona

Astronòmicament parlant, Mart serà l’únic planeta que es podrà veure còmodament. Serà durant la primera meitat de la nit, i el trobarem fàcilment per la seva llum vermellosa. Podrem gaudir dels Leònides, meteors ràpids i brillants, amb un màxim el dia 17 prop de la mitjanit. Les Tàurides, lentes i brillants, es podran veure tot el mes, amb un màxim el dia 12. Les Alfa Monoceròtides tindran un màxim el dia 21 i les Oriònides el dia 28. Hi haurà dos cometes periòdics, el 46P/Wirtanen i el 38P/Stephan-Oterma.