El canvi d’estació transforma la natura

Torna l’estiu i segueix el procés de desconfinament. Més que mai podem dir que tot riu i tot viu.

Hem obert una nova secció, la de La Veu del Comerç, a on diferents establiments ens expliquen la seva experiència. Durant aquests mesos, hem pogut comprovar que el comerç local és fonamental per a la vida de les nostres poblacions. Diuen que ens recordem de Santa Bàrbara quan trona. És quan no hi han estat, que hem trobat a faltar la seva proximitat, el seu tracte i la confiança que ens donen.

Els mesos d’abril i maig heu pogut seguir llegint la revista a través de la nostra web www.dqi.cat. Ara, els comerços ja oberts, també la podreu trobar en el seu format en paper. Perquè els pugueu conservar en paper, us portem alguns dels articles publicats en línia: La ruta que nasqué d’una epidèmia; Idees casolanes pels petits; Amb el ball tot es millora; La meditació; Tipus de dietes per aprimar; Recepta de pollastre a la llimona; L’hort urbà.

El 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient. Els incendis forestals a Austràlia, Brasil i Califòrnia, la invasió de llagostes a l’est d’Àfrica i, ara, la Covid, ens recorden que formem part del planeta i que n’hem de tenir cura. Enguany aquest dia està dedicat a la biodiversitat. Segons alguns estudis, les nostres accions sobre la vida salvatge i el seu hàbitat, són les responsables tant de l’extinció d’espècies com del salt de virus d’animals a humans. Per altra banda, el 8 de juny és el Dia Mundial dels Oceans i el 17 de juny és el Dia Mundial contra la desertificació i la sequera.

El dia de Sant Joan és el 24 i la revetlla el 23. És la festa en què se celebra el solstici d’estiu, tot i que amb dos dies de retard. Una nit amb molts rituals, molts d’ells associats a l’aigua. Diuen que banyar-se al mar, o en algun gorg a la mitjanit, conserva la salut. Que rebolcar-se en la rosada de matinada evita l’envelliment. I que mullar-se el cabell fa que creixi més i millor. Altres rituals ho estan al foc. Diuen que ens podem deslliurar del que no volem, escrivint-ho en un paper i cremant-ho a la foguera. I que saltant-la ens purifiquem. Tradicionalment, es llençaven brases de la foguera als pous per purificar l’aigua. I un altre grapat de rituals té a veure amb l’amor. Es creu que és la millor data per fabricar un beuratge d’amor. Moltes de les plantes que es feien servir, però, contenien tòxics al·lucinògens, i podien ser perilloses per la salut. També es diu que encendre dues espelmes vermelles al dormitori atrau l’amor. I que posar set flors sota el coixí et deixa veure el futur en somnis. I es creu que si espurna cau sobre la roba durant la foguera, et cases abans que acabi l’any. També es considera el moment en què s’obren les portes que ens comuniquen amb el més enllà. És el moment en què encantats i encantades es poden alliberar dels encanteris i en què follets, dones d’aigua i altres éssers màgics fan un tomb pel nostre món i podem veure`ls. Les dones d’aigua són éssers de la mitologia catalana, anteriors fins i tot a la dominació per l’Imperi Romà. Es troben llegendes a diferents indrets, entre ells al Montseny. Vesteixen túniques que renten a la nit, es pentinen els seus llargs cabells, i poden conviure amb un home quan se n’enamoren i l’afavoreixen amb riqueses mentre ell no trenqui el secret.

El 27 de juny és el Dia de les Microempreses i les Petites i Mitjanes Empreses. El 28 de juny és el Dia Internacional de l’Orgull LGBT. La data commemora els disturbis de Stonewall de 1969. Aquell dia la policia de Nova York va fer una batuda a l’Stonewall Inn, un bar gai del barri de Greenwich Village, amb tot un seguit d’aldarulls. Va ser el primer cop que un nombre significatiu d’homosexuals s’oposaven a ser arrestats pel simple fet de ser-ho.

Durant la primera meitat de juny, al vespre, podrem veure Mercuri sobre l’horitzó oest. Júpiter i Saturn els podrem apareixeran prop de la mitjanit per l’horitzó est. Visualment estaran molt propers, a uns cinc graus. A la segona part de la nit es podrà veure Mart i, abans de la matinada, Venus. Al final de la nit, amb telescopi, podrem observar Neptú i Plutó.

El dia 5 hi ha un eclipsi penombral de Lluna. Costarà de veure perquè es produirà prop de la sortida i la Lluna estarà sobre l’horitzó. Durant la fase màxima es podrà apreciar un enfosquiment de la part meridional de la lluna.  

Al matí del dia 19 hi haurà una ocultació de Venus per la lluna. Com que es produirà de dia, caldrà que el cel sigui molt clar per poder-ho observar. Si no en sou experts, us desaconsellem que feu servir el telescopi. Hi ha el risc que enfoqueu involuntàriament el Sol, el que us provocaria una lesió molt greu a la vista.

El cometa C/2017 T2 (PANSTARRS) seguirà sent visible però passant de magnitud 8 a 9. No se sap si el cometa C/2020 F8 (SWAN) serà visible fins que passi pel seu periheli, el dia 27. El cometa C/2019 (ATLAS) ja s’ha descompost i, els seus fragments, gairebé no es poden veure.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.