El canvi és l’única cosa immutable.

És una frase d’Arthur Schopenhauer. Us portem tres articles al voltant d’aquest concepte. A la secció de Salut us destaquem, precisament, que la vida és canvi. Que els nous estímuls que comporta tot canvi ens fan sentir més vius. I que, per tant, ens convé ser flexibles i saber adaptar-nos a les noves situacions.

Al segon article us parlem del menjar que està venint. Insectes, carn cultivada i microalgues són tres d’aquests aliments, als quals, potser, també ens convindrà adaptar-nos, més tard o més d’hora. A la secció de Llar, a l’article llums i ombres us parlem de com canvia un espai en funció de com s’il·lumini. I us portem un conjunt de consells per a les diferents estances de casa nostra. A l’excursió us proposem una passejada per la carena de Can Bordoi per visitar la nova capella de Sant Sebastià de Puigpedrós. Per altra banda, us portem una recepta d’arròs vermell.

El març és un mes variable, de moltes cares. Després de l’hivern, arriba la primavera, enguany el 20 de març i, tot i que ja està arribant el bon temps, acostumem a tenir dies amb ventades i baixades sobtades de temperatura. Hi ha moltes dites que fan servir el març com la de “és més variable que el març”, o “té set cares com el març”. Tenim canvi d’hora, avançant el rellotge la matinada del dissabte 26 al diumenge 27 de març.

Quant a commemoracions, el 3 de març és el Dia Mundial de la Naturalesa, el 8 el Dia Internacional de la Dona, el 20 el Dia Mundial de la Felicitat, el 21 el Dia Mundial de la Poesia i el 27 el Dia Mundial del Teatre. El 19 de març és Sant Josep, el dia del pare.

Astronòmicament parlant, els planetes més visibles seran Venus i Mart. Els dos estaran en conjunció el dia 16 (Venus estarà a 3,9 graus al nord de Mart). Mercuri i Saturn estaran més prop del Sol i també en conjunció el dia 2 (Mercuri estarà a 0,7 graus al sud de Saturn). Júpiter estarà en conjunció amb el Sol el dia 5 i no serà observable. Pel que fa als planetes que requereixen telescopi, Urà es podrà veure a Àries a les primeres hores de la nit i Neptú, que estarà en conjunció amb el Sol el dia 13, no serà observable.

Hi ha alguns cometes relativament brillants: El C/2019 L3 (ATLAS), a Bessons, visible a la primera meitat de la nit, amb una magnitud de 9 i el 19P/Borrelly a Peixos i Àries, també amb una magnitud de 9. El C/2017 K2 (PANSTARRS) entre Serpentari i Sageta, amb una magnitud de 10. Aquest cometa anirà creixent en magnitud fins a la 6 al desembre.