S’apropa la revetlla de Sant Joan, la nit més curta i màgica de l’any. Rebrem l’estiu amb fogueres, petards i, evidentment, coca!

Actualment, trobem un gran ventall d’aquest dolç tradicional. Des de la coca de ·”tota la vida”, amb fruita confitada i pinyons, fins d’altres que inclouen xocolata, crema, nata o altres varietats de components.

Avui, però ens centrarem en la coca de llardons, que, segons la contrada també es poden anomenar rostillons o greixons. Com a curiositat, us direm que aquesta recepta no és autòctona de Catalunya ni tradicional de la revetlla de Sant Joan.

L’origen d’aquest dolç el trobem en les “tortas de chicharrones” típiques de les províncies d’Almeria i Granada, on es servien durant el Carnestoltes. Probablement és el costum heretat d’altres èpoques, en la que els plats greixosos i abundants precedien el desdejuni de la quaresma. Amb la immigració dels anys seixanta la “torta” va comença a estendre arreu de Catalunya, convertint-se en “coca” i integrant-se en la nostra cuina.

De receptes de coca de llardons, n’hi ha moltes. La que llegireu tot seguit és ben fàcil de cuinar i molt saborosa.

Abans de començar, anoteu-vos aquest consell: els llardons de la nostra coca els hem de comprar a la cansaladeria. Als comerços no especialitzat trobareu llardons premsats i la seva textura resulta molt seca.

 • Ingredients (per a quatre persones)
  • 1 làmina de pasta de full rectangular.
  • 130 grams de llardons.
  • 60 grams de sucre.
  • 1 cullerada petita de ratlladura de llimona.
  • Anís dolç (la quantitat d’un got de xarrup).
  • 50 grams de de pinyons pelats.
  • Canyella en pols.
 • Elaboració:
 1. Poseu els llardons a la taula de talla
 2. r. Amb un ganivet aneu-los trinxant fins a fer-ne bocins ben petits. No feu servir la picadora: el resultat seria una pasta i aquesta no és la textura que busquem.
 3. Passeu els llardons a un bol ample i barregeu-los amb 40 grams de sucre, la ratlladura de llimona i un polsim de canyella en pols. Si podeu, deixeu-ho unes hores cobert de paper film.
 4. Escalfeu el forn dalt i a baix a 200 graus.
 5. Poseu els pinyons a remullar en una mica d’aigua. Així evitarem que es cremin.
 6. Desenrotlleu la pasta de full sense treure el paper, que us servirà de base per coure-la.
 7. Enfarineu lleugerament un corró i passeu-lo per damunt la pasta, estirant-la amb delicadesa per fer-la una mica més fina.
 8. Tot seguit, feu tres part imaginaries en sentit longitudinal. A la del mig distribuïu-hi els llardons deixant mig centímetre a les vores.
 9. Tapeu la part central, primer amb la pasta de full d’un costat i després amb l’altre. Suaument, feu 4 o 5 passades amb el corró. Plegueu i repetiu l’operació un parell de cops. Veureu que el llardons s’integren completament a la pasta. Si el corró s’enganxa, torneu-lo a espolsar amb més farina.
 10. En acabat, feu uns tall per les vores, tal i com els veieu a la pastisseria i punxeu lleugerament tota la superfície perquè no s’infli massa.
 11. Poseu la coca a la llauna del forn i empolsegueu 1 o 2 cullerades de sucre pel damunt. Després escorregueu els pinyons i repartiu-los pressionant una mica perquè quedin ben enganxats.
 12. Enforneu i deixeu coure la coca uns 15 minuts, fins que la veieu daurada.
 13. Traieu-la del forn i, immediatament, escampeu la resta del sucre per tota la superfície de la coca. Tot seguit esquitxeu-la amb l’anís.
 14. Traslladeu-la a una reixa perquè es refredi del tot abans de servir-la.